Pelletkachel onderhouden

Handige tips en advies

Houd uw pelletkachel in topconditie

In dit artikel leest u alles over het onderhoud van een pelletkachel. Wij geven tips over het onderhoud en hoe u zelf verschillende onderdelen kunt reinigen. Lees verder en ontdek hoe u uw pelletkachel in topconditie houdt!

Waarom is onderhoud noodzakelijk?

Regelmatig onderhoud aan uw pelletkachel is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren. Door regelmatig onderhoud blijft uw pelletkachel efficiënt en zult u dus minder stookkosten maken. Goed onderhoud zal de levensduur van uw pelletkachel verlengen en zal ervoor zorgen dat u uw kachel veilig kunt blijven gebruiken.

pellets

Invloed van kwaliteit van de pellets op het onderhoud

De kwaliteit van de pellets die u gebruikt heeft een invloed op het onderhoud van uw pelletkachel. Hoge kwaliteit pellets voldoen aan de normen DINplus of ENplus en zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Ze hebben een laag asgehalte en een gelijkmatig branding, waardoor u minder onderhoud aan uw pelletkachel zult hebben.

Keurmerken voor pellets

Is professioneel onderhoud verplicht?

Professioneel onderhoud aan uw pelletkachel is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Een pelletkachel heeft regelmatig onderhoud nodig om veilig en efficiënt te blijven werken.
Door uw pelletkachel jaarlijks te laten onderhouden door een erkende vakman, blijft uw kachel veilig en goed functioneren.

Prijs onderhoud pelletkachel

De prijs voor onderhoud van uw pelletkachel door NGH kost €250 per jaar. Kiest u voor het onderhoudscontract dan profiteert u van de volgende voordelen:

Door professioneel onderhoud zal uw kachel goed blijven werken waardoor u veilig en efficiënt kunt blijven stoken. Zo houd u uw stookkosten laag en zult u de kosten voor het onderhoud terug verdienen.

Werkwijze voor onderhoud pelletkachel

Hieronder vindt u een stappenplan voor het onderhoud aan uw pelletkachel:

 1. Zet de pelletkachel uit en laat deze afkoelen.
 2. Haal de stekker van de kachel uit het stopcontact.
 3. Reinig de binnenkant van de pelletkachel met een zachte borstel en stofzuiger om eventuele as en stof te verwijderen.
 4. Controleer de staat van de afdichtingen rond de deur en de aslade en vervang deze indien nodig.
 5. Controleer de staat van de pellets en vervang eventueel de pellets in de opslagruimte.
 6. Controleer de ventilator en maak deze schoon indien nodig.
 7. Laat de luchtkanalen en rookgasafvoer minimaal één keer per jaar door een professional reinigen.

Dit is een algemeen stappenplan en het is belangrijk om de specifieke instructies van de fabrikant te volgen. Let ook op eventuele aanvullende onderhoudswerkzaamheden die worden aanbevolen in de handleiding van uw pelletkachel.

Hoe vaak verricht u onderhoud aan uw pelletkachel?

Wij adviseren u om uw pelletkachel minstens één keer per jaar grondig te laten reinigen door een professionele kachelmonteur. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks, wekelijks en maandelijks kleine onderhoudswerkzaamheden uit te voeren om uw pelletkachel in goede conditie te houden.

Elke dag
Branderbak legen

Iedere 2 tot 3 dagen
Aslade, glasruit en branderkamer

Elke maand
Keerplaat, asopvang T stuk leegmaken

Elke 2 tot 3 maanden
Luchttoevoerkanaal, pelletreservoir stofzuigen

Einde van het seizoen
Schoorsteen, deurafdichting

Jaarlijks
Complete reiniging

pellet ruitje

Dagelijks onderhoud

Dagelijks onderhoud aan uw pelletkachel zijn eenvoudige taken die zelf kunt uitvoeren.
Denk hierbij aan het volgende:

 • legen van branderbak
 • controleren van de pellets in de opslagruimte
 • Controleren van de afdichtingen rond de deur en de aslade

Wekelijks onderhoud – max. 10 minuten

Het is belangrijk om wekelijks onderhoud uit te voeren aan uw pelletkachel. Dit kan in slechts enkele minuten worden gedaan. Het wekelijkse onderhoud bestaat uit de volgende stappen:

 • Reinigen van de aslade
 • Reinigen van de glazen deur van de kachel
 • Controleren van de afdichtingen

Door wekelijks kort onderhoud zorgt u ervoor dat uw pelletkachel goed blijft werken.

Jaarlijks onderhoud- Groot onderhoud

Wij raden u aan om één keer per jaar groot onderhoud te laten uitvoeren door een vakman. Groot onderhoud omvat:

 • Reinigen van de luchtkanalen
 • Reinigen van de rookgasafvoer
 • Vervangen van de afdichtingen
 • Controleren van de ventilator
 • Controleren van de ontstekingselementen

Overige onderhoud

Naast het wekelijkse en jaarlijkse onderhoud zijn er nog enkele andere onderhoudswerkzaamheden die u kunt uitvoeren om uw pelletkachel in goede staat te houden.

 • Controleren de kwaliteit van de pellets die u gebruikt.
 • Controleren van de afdichtingen rond de deur en de aslade van de kachel.
 • Houd de ventilator van de kachel schoon
 • Reinig de luchtkanalen regelmatig

Professioneel onderhoud met onderhoudscontract

NGH biedt een onderhoudscontract aan voor het professioneel onderhoud van uw pelletkachel. Een onderhoudscontract is een goede investering. Hiermee zullen wij ervoor zorgen dat uw pelletkachel optimaal blijft werken en het zal de levensduur van het apparaat verlengen.

pellet prijs

Onderhoud accessoires

Accessoires zoals aszuigers of reinigingsborstels kunnen het onderhoud eenvoudiger maken.

aszuiger voor houtkachel en pelletkachel

Jaarlijks onderhoud door NGH

Naast regelmatig onderhouden van de pelletkachel door de eigenaar, is het belangrijk om jaarlijks onderhoud door een professionele kachelmonteur uit te laten voeren.

Tijdens dit onderhoud zullen wij uw pelletkachel grondig reinigen en inspecteren op eventuele problemen of defecten. Wij controleren de onderdelen van de kachel en zullen deze indien nodig vervangen.

De kosten voor het jaarlijks onderhoud bedragen €250. Zo bent u verzekerd van een goed onderhouden en veilige pelletkachel.

Kachelruitje

Het kachelruitje van een pelletkachel kan snel vuil worden door roet en as. Om het ruitje te reinigen kunt u gebruik maken van een speciale glasreiniger en een zachte doek. Dit kunt u iedere 2 tot 3 dagen doen.
Tip van NGH: gebruik een theezakje (zonder inhoud) om uw kachelruitje te reinigen

"Gebruik een theezakje (zonder inhoud) om uw kachelruitje te reinigen"

Reinigen van gelakte metalen delen

Als u de gelakte metalen delen van uw pelletkachel regelmatig schoon maakt zal deze er als nieuw blijven uitzien. Gebruik een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel.

Pelletreservoir

Wij adviseren u om het pelletreservoir minstens één keer per maand leeg te maken en schoon te maken om ophoping van stof en vuil te voorkomen. Het is belangrijk om alleen pellets van goede kwaliteit te gebruiken en de pellets op te slaan op een droge en schone plek om te voorkomen dat er vuil of vocht in het pelletreservoir terechtkomt.

Branderkamer

De branderkamer kunt u iedere 2 tot 3 dagen reinigen. Zo voorkomt u dat roet en as zich ophopen. Een vervuilde branderkamer kan leiden tot een slechte verbranding en verminderde efficiëntie van de kachel.

Conclusie

Het onderhoud aan uw pelletkachel is belangrijk voor een goede werking, een lange levensduur en optimale veiligheid. Door regelmatig onderhoud te verrichten of uit te besteden met een onderhoudscontract van NGH, kunt u zorgeloos genieten van uw Pelletkachel. Wij wensen u veel comfort en stookplezier met uw pelletkachel!

Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen

Winkelwagen