Buffervat voor cv en tapwater

Koop hier uw buffervat voor cv en tapwater. Deze hoogwaardige multifunctionele buffervaten zorgen ervoor dat uw cv-water en drinkwater gescheiden blijven, en bieden de mogelijkheid om meerdere warmtebronnen aan te sluiten.

Combi-buffervaten met drinkwaterspiraal

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    Welk buffervat heb ik nodig voor cv en tapwater?

    Voor het verwarmen van zowel cv-water als tapwater heeft u een combi-buffervat ofwel een multifunctioneel buffervat nodig. Hierin zitten twee compartimenten: één voor het verwarmingswater van het cv-circuit en één voor het tapwater. Omdat het water in twee compartimenten zit wordt voorkomen dat het verwarmingswater en het tapwater met elkaar worden gemengd.

    Multifunctioneel buffervat

    Een buffervat voor cv en tapwater houdt het verwarmingswater en drinkwater gescheiden en biedt daardoor meerdere functies. Daarom wordt ddit ook wel een multifunctioneel buffervat genoemd. Andere benamingen voor dit type zijn onder andere buffervat met drinkwaterspiraal, hygiëne-buffervat, of buffervat met geïntegreerde warmwaterfunctie.

    CV en Warmwaterfunctie gecombineerd

    Een multifunctioneel buffervat is dus één vat waarin zowel het verwarmingswater voor de CV als het tapwater wordt opgewarmd en opgeslagen. Het vat beschikt over een ingebouwde warmtewisselaar of drinkwaterspiraal die ervoor zorgt dat het tapwater en het verwarmingswater gescheiden blijven. 

    hygiëne spiraal in buffervat

    De spiraal in het buffervat voor cv en tapwater

    Het water van de externe warmtebron, bijvoorbeeld de cv-kachel, stroomt door de spiraal in het buffervat. Terwijl dit water door de spiraal circuleert, wordt de warmte overgedragen aan het water dat in het buffervat is opgeslagen. De spiraal zorgt er dus voor dat het water in het buffervat wordt opgewarmd, zonder dat de twee waterstromen (het water in de spiraal en het water in het vat) direct met elkaar in contact komen. Deze spiraal staat ook wel bekend als warmtewisselaar of drinkwaterspiraal.

    CV en Warmwaterfunctie gecombineerd

    Een multifunctioneel buffervat is ontworpen om zowel het verwarmingswater voor de CV als het tapwater op te slaan en te verwarmen. Het vat beschikt over een ingebouwde warmtewisselaar of drinkwaterspiraal die ervoor zorgt dat het tapwater en het verwarmingswater gescheiden blijven. Hierdoor kan één buffervat dienen voor zowel de CV als de warmwaterfunctie.

    Meerdere verwarmingsbronnen op één buffervat

    Met deze buffervaten kunt u meerdere warmtebronnen efficiënt combineren en aan één systeem koppelen. Dit biedt u de flexibiliteit om diverse verwarmingsbronnen te integreren en optimaal te benutten.

    Geschikte warmtebronnen voor combinatie:

    • Zonnecollectoren
    • Houtvergassers
    • Pelletketels
    • CV-pelletkachels
    • Houtgestookte CV
    • Warmtepompen

    Door meerdere warmtebronnen te combineren in één buffervat, kunt u de efficiëntie van uw verwarmingssysteem maximaliseren en profiteren van de voordelen van elke bron.

    Hoe groot moet een buffervat zijn om te douchen?

    Voor de meeste huishoudens is een buffervat van minimaal 300 liter geschikt om comfortabel te douchen. Volgens gegevens van het CBS gebruikt een gemiddelde douchebeurt tussen de 44,6 en 79,6 liter water[1]. Met een buffervat van 300 liter heeft u dus voldoende capaciteit om meerdere douchebeurten achter elkaar te voorzien zonder snel tekort te komen. Dit is meestal voldoende voor een huishouden van 3-4 personen, zelfs als meerdere mensen achter elkaar douchen.

    Zo lang kunt u douchen met een buffervat

    Capaciteit Buffervat Duur van Douchen met Normale Douche Duur van Douchen met Regendouche
    6 liter per minuut 15 liter per minuut
    300 liter 50 minuten 20 minuten
    500 liter 83 minuten 33 minuten
    1000 liter 167 minuten 67 minuten
    1500 liter 250 minuten 100 minuten
    2000 liter 333 minuten 133 minuten

    Toelichting:

    • Normale Douche: Gebruikt ongeveer 6 liter water per minuut.
    • Regendouche: Gebruikt ongeveer 15 liter water per minuut.

    Deze tabel geeft een indicatie van hoe lang u kunt douchen met verschillende capaciteiten van buffervaten, afhankelijk van het type douche dat u gebruikt. De werkelijke duur kan variëren op basis van factoren zoals de temperatuur van het water en het exacte waterverbruik.

    De verwarmingsspiraal

    De verwarmingsspiraal in een buffervat is een gesloten buizensysteem dat is ingebouwd in het vat. Deze spiraal is ontworpen om water te verwarmen door middel van een indirecte verwarmingstechniek en wordt gebruikt in buffervaten die cv en tapwater verwarmen.

    De warmtewisselaar van een buffervat

    De warmtewisselaar in een buffervat is een apparaat dat warmte overdraagt van de ene vloeistof naar de andere. Het doel is om efficiënte warmteoverdracht te realiseren terwijl de vloeistoffen gescheiden blijven. Dit is vooral belangrijk in systemen waar verschillende soorten water betrokken zijn, zoals verwarmingswater en tapwater.

    Hygiëne

    Hygiëne speelt een cruciale rol bij buffervaten die voor tapwater en drinkwater worden gebruikt. Het is essentieel dat het tapwater veilig blijft en dat er geen kans is op schadelijke bacteriën, zoals legionella. Buffervaten die speciaal zijn ontworpen om aan deze strenge normen te voldoen, worden vaak aangeduid als hygiëne-buffervaten. Deze vaten zijn zo ontworpen dat ze de waterkwaliteit waarborgen, zodat het tapwater schoon en veilig blijft voor gebruik.

    Kies voor RVS

    RVS wordt in buffervaten gebruikt vanwege de combinatie van hygiëne, duurzaamheid, en weerstand tegen corrosie en hoge temperaturen. RVS zorgt voor een betrouwbare en langdurige werking van het systeem.

    Veelgestelde vragen over buffervaten voor cv en sanitair

    Lees hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen die wij krijgen over buffervaten voor cv en tapwater.

    Welke temperatuur moet een buffervat met tapwater hebben?

    Het warme tapwater in een buffervat moet een temperatuur van minimaal 60°C hebben om de groei van legionella te voorkomen. Buffervaten die worden gebruikt voor het leveren van tapwater, moeten het water op een veilige temperatuur houden om te voorkomen dat het risico op legionellabacteriën toeneemt.

    Is de drinkwaterspiraal en de warmtewisselaar hetzelfde?

    Ja, bij een buffervat zijn de termen “drinkwaterspiraal” en “warmtewisselaar” hetzlefde. De drinkwaterspiraal verwijst specifiek naar de spiraalvormige buis in een buffervat die wordt gebruikt om drinkwater te verwarmen. Warmtewisselaar is een algemene term die elk systeem beschrijft dat warmte overdraagt van de ene vloeistof of gas naar een andere, zonder dat deze direct met elkaar in contact komen, maar bij een buffervat is dit dus de drinkwaterspiraal.

    Conclusie

    Als u zowel uw cv als drinkwater wilt verwarmen, is een warmwaterbuffervat met warmtewisselaar, ook wel drinkwaterspiraal genoemd, de beste keuze. Dit type buffervat is multifunctioneel inzetbaar, omdat het het water van het cv-circuit en het tapwater gescheiden houdt. Zo geniet u van veilig drinkwater en een efficiënt verwarmde woning.

    Hygiëne buffervat voor cv en tapwater kopen

    Bestel uw buffervat voor uw centrale verwarming en uw sanitaire voorzieningen. bij NGH en profiteer van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Aanschaf inclusief installatie is mogelijk.

    Legionellaveilige doorstroomspiraal in buffervat

    Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

    Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
    houtgestookt cv fornuis
    Winkelwagen