Logo Alfa Plam

Alfa Plam: de beste kachels en CV installaties op hout en pellets

Alfa Plam ontwikkelt al meer dan 70 jaar verwarmingsapparaten van de hoogste kwaliteit en behoort tot de top 3 kachelproducenten in Europa; dit is officieel vastgesteld door de HKI[1]. De rangorde wordt gebaseerd op marktonderzoek, financiële overzichten en het jaarlijkse aantal verkochte eenheden.

In 2023 is Alfa Plam de samenwerking aangegaan met NGH om de markt in de Benelux te bedienen.

Producten met een zeer lange levensduur

De verwarmingsapparaten van Alfa Plam hebben een zeer lange levensduur. “Klanten gebruiken dezelfde kachel nu al 20, 25 of zelfs langer dan 30 jaar. Af en toe moeten kleine onderdelen vervangen worden zoals het kachelkoord voor de afdichting van de kachel, maar verder verkeert de kachel nog in topconditie en ziet er als nieuw uit.” Aldus Lazar Lazarevski, Algemeen Manager voor de Benelux Markt bij Alfa Plam.

Dat de kachels er na zoveel jaar nog als nieuw uitzien hebben ze te danken aan een speciale techniek die door Alfa Plam wordt toegepast. Als een van de weinige producenten combineert Alfa Plam 4 beschermlagen met elkaar.

Een unieke combinatie van 4 beschermlagen

De lange levensduur van de kachels en CV-installaties wordt onder andere gewaarborgd door een speciale oppervlaktebescherming. Alfa Plam gebruikt hiervoor een unieke combinatie van vier verschillende soorten beschermende lagen.

Vernis

Vernis is een beschermlaag die aangebracht wordt over het verwarmingsapparaat om de invloed van het weer, licht en vocht te verminderen.

Poedercoating

Poederlakken, ook bekend als poedercoaten of poederverven, is een verfproces waarbij elektrisch geladen poeder met behulp van perslucht op het oppervlak van het verwarmingsapparaat wordt gespoten. Dit zorgt ervoor dat het poeder tijdelijk aan het oppervlak hecht, waarna het in een oven wordt uitgehard[2].

Vloeibare verf

Een hoogwaardige verflaag die bestand is tegen hoge temperaturen zorgt voor een hoge weerstand tegen hitte en invloeden van buitenaf.

Poederemailleerwerk of Vloeibare emaille

Email of emaille is een beschermende laag van gesmolten glas die wordt aangebracht op het metaal als beschermlaag. Afhankelijk van de kleur maakt Alfa Plam gebruik van poederemailleerwerk of vloeibare emaille. Poederemailleerwerk wordt gebruikt voor de kleuren wit en zwart. De vloeibare emaille wordt gebruikt voor de kleuren rood, antraciet, bruin, cappuccino, ivoor- en matzwart.

“Als je geen goede bescherming van het metaal hebt, krijg je in de loop der jaren problemen.”
Lazar Lazarevski

Het productieproces van Alfa Plam

Alfa Plam past innovatieve technieken toe voor de productie van hun verwarmingsapparaten. De apparatuur die ze gebruiken voor de productie zijn voornamelijk afkomstig uit Europese landen als Duitsland, Italië en Denemarken. Denk hierbij aan merken als: Trumpf Laser, Amada Benders en IMV Presses.

“Alfa Plam heeft flink geïnvesteerd in de beste apparatuur op de markt. Ons productieproces is volledig geautomatiseerd en we beschikken over ‘s werelds meest nauwkeurige lasersnijder. Dit voorkomt alle mogelijkheden van fouten tijdens de productie, waardoor we in staat zijn om zowel kwaliteit als kwantiteit te garanderen.”

Lazar Lazarevski

Hoogwaardige materialen en onderdelen

Alfa Plam gebruikt materialen en onderdelen van zeer hoge kwaliteit en onderhoudt een netwerk van betrouwbare leveranciers. Enkele bekende namen in dit netwerk zijn:

 • ISD Dunaferr Co. Ltd
 • ETA
 • Smederevo Steel Works
 • Weilburger Lackfabrik

Bovendien worden alle kachelruiten van Alfa Plam vervaardigd door het Duitse bedrijf Schott. 

Onderscheidingen en prijzen

In hun rijke historie heeft Alfa Plam verschillende onderscheidingen en prijzen gewonnen.

BEST BUY award haarden en kachels

Winnaar Best Buy Award in de categorie haarden en kachels

Alfa-Plam is de winnaar van de Best Buy Award in de categorie haarden en kachels.

Een enquête werd uitgevoerd via het internet door het Zwitserse bureau ICERTIAS - International Certification Association.

In september 2013 werd bevestigd dat consumenten in Bosnië en Herzegovina van mening zijn dat Alfa Plam de beste balans biedt tussen prijs en kwaliteit voor haarden en kachels.

De enquête werd gehouden onder een representatieve steekproef van 1.200 respondenten op het gebied van de civiele techniek (architecten, bouwbedrijven, civiel ingenieurs, toezichthoudende instanties, enz.).

Prijs voor Alfa Plam Intellectual Property Office Award

Alfa-Plam Wint Prijs van het Intellectual Property Office

Alfa-Plam heeft een prijs gewonnen in een competitie georganiseerd door de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom, in de categorie 'beschermd industrieel ontwerp’, voor het product Commo 21.

Prijs voor Beste Bedrijfsmerk in Servië

Alfa-Plam - Beste Bedrijfsmerk in Servië

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 9 april 2014 in Belgrado, gehouden in het Joegoslavisch Dramatheater, ontving Alfa-Plam de prijs voor het beste bedrijfsmerk in Servië voor het jaar 2013. In een competitie met 175 andere bedrijven in de categorie van consumptiegoederen en bedrijfsmerken, werd Alfa-Plam uitgeroepen tot het beste bedrijfsmerk binnen de categorie duurzame goederen.

Volgens de algemeen directeur van Alfa-Plam is deze prijs buitengewoon belangrijk voor het bedrijf, omdat deze afkomstig is van loyale klanten op de binnenlandse markt, die het bedrijf met hun stemmen in de competitie hebben gesteund. Deze prijs bevestigt de leidende positie van Alfa-Plam op de Servische markt en is tevens een stimulans om door te gaan met het produceren van producten van de hoogste kwaliteit. Hiermee blijven we ons op de best mogelijke manier vertegenwoordigen in Europa en de rest van de wereld.

Exposant op belangrijke Europese beurzen

Alfa Plam is sinds 2013 deelnemer en exposant op belangrijke Europese beurzen, waaronder:

 • ISH Frankfurt
 • Progetto Fuoco Verona
 • Flam Expo Lyon
 • World of Fireplaces Leipzig
 • Infotherma Ostrava
 • Aquatherm Nitra/Prague
 • en meer
Alfa Plam opp de beurs

Patent

In de loop der jaren heeft Alfa Plam zich gericht op het ontwikkelen van innovatieve verwarmingsapparaten, waarbij ze specifieke onderdelen en technologieën hebben gepatenteerd. Dit omvat enkele van hun meest populaire modellen zoals de Commo, Grande en Luca, evenals hun assortiment aan houtfornuizen.

Een kijkje in de historie van Alfa Plam

1964

Oprichting

Alfa Plam werd opgericht als Metalac. De eerste kachels werden in 1964 geproduceerd.

1964

1967

Alfa Potez

Door samenwerking met de franse ondernemer Potez specialiseren ze zich in de produktie van fornuizen en kachels.

1967

1969

De grootste exporteur

Er werden 100.000 stuks geproduceerd en Alfa Potez groeit uit tot de grootste exporteur van verwarmingssystemen van het land.

1969

1971

Export naar België

Een samenwerkingsverband het belgische “Efel” resulteert in de export van 30.000 systemen naar Belgie.

1971

1974

Oliecrisis

Mede door de wereldwijde oliecrisis, worden de eerste kachels met vaste brandstoffen gemaakt.

1974

1984

100.000

De productie van vastebrandstof kachels steeg gestaag en bereikte de 100.000 in 1984.

1984

1989

Alfa Plam

Na een forse investering, die door het bedrijf zelf wordt gefinancierd, kan er volgens de in heel Europa geldende ISO productienormen worden gewerkt.

1989

1999

Herstructurering

Er vindt een financiële herstructurering plaats en worden door de aankoop van aandelen, de inmiddels meer dan 1000 (ex-) medewerkers voor 70% eigenaar van het bedrijf, met een optie op de rest.

1999

2023

Officiële partner NGH

In 2023 is Alfa Plam de samenwerking aangegaan met NGH om een gevestigde naam te worden in de Benelux

2023

De Betrouwbare Partners van Alfa Plam

Alfa Plam produceert hun kachels met de beste apparatuur uit de branche en werken met vooraanstaande merken.

Partnerschap met luxe merken

Alfa Plam is een producent van hoogwaardige verwarmingsapparaten op vaste brandstoffen en werkt samen met toonaangevende merken als Wamsler, Palazzetti en Lohberger.

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
houtgestookt cv fornuis
Winkelwagen