Vermogen houtkachel, hoe bereken je het aantal kW?

Het vermogen van een houtkachel wordt aangegeven in kilowatt (kW). Hoeveel vermogen u het beste kunt kiezen is afhankelijk van de ruimte die u wilt verwarmen. Het oppervlak en de isolatiewaarde van uw woning spelen hierbij een belangrijke rol. Na het lezen van dit artikel kunt u een goede inschatting maken van het benodigde vermogen van uw kachel.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hoeveel kW houtkachel heb ik nodig

  Ruimte Goed geïsoleerd Redelijk geïsoleerd Slecht geïsoleerd
  60 m³ 3,6 kW 4,8 kW 6,0 kW
  80 m³ 4,8 kW 6,4 kW 8,0 kW
  100 m³ 6,0 kW 8,0 kW 10 kW
  120 m³ 7,2 kW 9,6 kW 12 kW
  140 m³ 8,4 kW 11,2 kW 14 kW
  160 m³ 9,6 kW 12,8 kW 12,8 kW

  Voor het kiezen van het benodigde vermogen van uw houtkachel kunt u gebruik maken van deze tabel. Als u uw kachel als extra warming gebruikt, dan is de helft van het vermogen voldoende.

  Wat is het vermogen van een houtkachel?

  Het vermogen van een kachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Hoe hoger het aantal kW hoe meer warmte de kachel genereert. Het aantal kilowatt zegt dus iets over de warmteopbrengst van de kachel.

  Waarom wordt het vermogen van houtkachels in kW berekend?

  Kilowatt (kW) wordt gebruikt om het vermogen van een houtkachel uit te drukken omdat dit een gangbare meeteenheid is. Het aantal kW geeft aan hoeveel warmte de houtkachel uitstraalt (stralingswarmte). Hiermee kunt u berekenen welke kachel u nodig heeft om uw gewenste oppervlakte te verwarmen. Duizend watt is evenveel als een kilowatt[1].

  Waarom de juiste capaciteit houtkachel belangrijk is

  Om ervoor te zorgen dat uw kachel genoeg warmte oplevert om uw ruimte op een aangename temperatuur te brengen en veilig te kunnen stoken is het belangrijk dat u kiest voor een kachel met het juiste vermogen. Door te kiezen voor het juiste aantal kilowatt haalt u het hoogste rendement tijdens het stoken en zorgt u voor de meest aangename warmte. 

  Nadelen van een te groot vermogen

  Is de kachel te groot dan heeft u te kampen met een onvolledige verbranding. Dit kan zorgen voor onnodige vervuiling van uw schoorsteen en stankoverlast.

  Nadelen van een te klein vermogen

  Kiest u voor een te kleine kachel, dan heeft u niet voldoende vermogen om uw ruimte te verwarmen.

  Hoeveel kW heeft mijn kachel per m³ nodig?

  Om uit te rekenen hoeveel kW uw kachel per kubieke meter moet hebben bestaat er een standaard formule. Deze formule houdt echter geen rekening met andere factoren, dus kunt u geen juiste inschatting maken. De formule gaat ervan uit dat de kachel de enige warmtebron is. Vaak is de cv nog steeds de belangrijkste warmtebron en wordt een kachel als extra warmtebron voor de sfeer gebruikt. Met deze formule wordt ook geen rekening gehouden met de isolatiewaarde van uw woning wat zeker van invloed is op het vermogen van uw kachel.

  Is het mogelijk om meerdere ruimtes verwarmen met een houtkachel?

  Ja, het is mogelijk om met een houtkachel meerdere ruimtes te verwarmen. Hiervoor koopt u het beste een houtkachel met een vermogen dat aansluit bij het totale oppervlakte van alle kamers die u wilt verwarmen. Sommigen adviseren hiervoor een combikachel of pelletkachel met kanalisatie, maar een CV pelletkachel of hout CV zijn hier beter voor geschikt. Met een goed geïsoleerde woning[2] heeft u minder kW nodig.

  De inhoud van uw huis berekenen in m3

  • Meet de lengte en breedte van elke kamer en ver veelvuldig dit met de hoogte. Standaard is de hoogte 250 centimeter.
  • Een etage met een plafond dat schuin afloopt kunt u vaak berekenen door het halve vloer oppervlakte met het hoogste punt tot aan het plafond te vermenigvuldigen.

  Hoe weet ik of mijn huis goed geïsoleerd is?

  Hoe goed uw woning geïsoleerd is, is te zien aan de dikte van de isolatielaag. Een isolatielaag is minstens 40 mm. Een huis met een isolatielaag tussen de 50 en 70 mm is matig geïsoleerd. Een goed isolerende laag is tussen 80 en 120 mm en boven de 130 mm heeft u een heel goed geïsoleerde woning.

  Waar vind ik de isolatiewaarde van mijn huis?

  De isolatiewaarde van uw woning kunt u vinden op het energielabel. Vanaf 2021 zijn er nieuwe energie labels waarop de RC-waarde (Resistance Construction) duidelijk wordt aangegeven. De isolatiewaarde kan ook door een specialist worden vastgesteld.

  Hoe kan ik zelf de isolatiewaarde vaststellen?

  Als u zelf een schatting wilt maken van de isolatiewaarde van uw woning kunt u de volgende richtlijnen volgen:

  Goed geïsoleerd: uw heeft dubbel-glas, muurisolatie en vloer- en dakisolatie.

  Redelijk geïsoleerd: uw heeft minimaal muurisolatie.

  Slecht geïsoleerd: uw woning heeft geen isolatie en geen dubbel-glas.

   

  Tot slot

  Het is dus belangrijk dat u kiest voor een houtkachel met het correcte aantal kW. Zo haalt u het beste rendement en zult u het voordeligste stoken. U kunt aan de hand van de tabel het benodigde aantal kW voor uw houtkachel berekenen. Hiervoor is het belangrijk om het oppervlak en de isolatiewaarde van uw woning te weten. Heeft u het juiste vermogen voor uw kachel berekend? Koop uw nieuwe houtkachel bij NGH en profiteer van de beste prijs kwaliteit verhouding.

  Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen

  Winkelwagen