Onderhoud aan uw houtkachel? Zo maakt u hem schoon!
Het onderhoud van uw houtkachel bestaat uit zowel kleine, regelmatige onderhoudsbeurten als een jaarlijkse grote onderhoudsbeurt. Het regelmatige onderhoud kunt u zelf uitvoeren. In dit artikel leggen wij uit hoe u dit kunt doen en waar u op moet letten. Voor het jaarlijkse onderhoud, zoals het reinigen van uw schoorsteen, is het aan te raden om een vakman in te schakelen.
Handige tools voor onderhoud aan uw houtkachel
Deze tools kunnen goed van pas komen bij het schoonmaken en onderhouden van uw houtkachel.
Hoe vaak moet ik mijn houtkachel onderhouden?
Hoe vaak u onderhoud moet uitvoeren, hangt natuurlijk af van hoe vaak u uw houtkachel gebruikt. Het onderhoud dat u na elke stookbeurt kunt uitvoeren, noemen we dagelijks tot wekelijks onderhoud. Daarnaast zijn er maandelijks en jaarlijks onderhoudstaken. Hieronder leggen wij stap voor stap uit wat u voor elk type onderhoud moet doen.
Let op: Gebruik geen water of chemische reinigingsmiddelen voor het onderhoud aan uw houtkachel.
Dagelijks tot wekelijks onderhoud
Afhankelijk van de mate van gebruik, dient u dit onderhoud dagelijks tot wekelijks uit te voeren.
De as verwijderen uit de kachel
Laat de as goed afkoelen en verwijder de as uit de houtkachel met een vuurvaste schep en bewaar deze in een metalen emmer totdat deze volledig is afgekoeld. As kan nog lang nagloeien; soms blijft er zelfs na enkele dagen nog gloed over. Zorg ervoor dat de as volledig is gedoofd voordat u deze weggooit.
De roet verwijderen
Het overgebleven roet kunt u met een zachte borstel of een speciale aszuiger uit de verbrandingskamer halen. Daarna kunt u met een droge spons de wanden schoonmaken.
De kachelruit schoonmaken
De kachelruit kunt u schoonmaken met een vochtige doek of keukenpapier. Een mengsel van een beetje azijn met water helpt goed om het glas mooi schoon te maken. Voordat u dit doet kunt u eventueel een beetje as gebruiken om hardnekkig roet te verwijderen.
Het kachelkoord controleren
Controleer tijdens het dagelijks onderhoud of het kachelkoord overal nog goed vastzit. Als uw kachelkoord loslaat kunt u dit weer bevestigen met hittebestendige kit (tenminste tot 350°). Laat uw kachel afkoelen, bevestig het kachelkoord met de hittebestendige kit en wacht 3 tot 4 uur voordat u de kachel weer in gebruik neemt.
Maandelijks onderhoud
Voor het maandelijkse onderhoud van uw houtkachel kunt u de volegnde taken uitvoeren.
De controle van de vuurvaste platen
Als er vuurvaste steen in uw kachel zit, is het verstandig om deze maandelijks te controleren op barsten en scheuren. De vuurvaste steen beschermt de interne onderdelen van uw kachel tegen de hoge temperaturen. Vervang beschadigde platen tijdig om verdere schade aan uw kachel te voorkomen.
Wanneer moet ik de vuurvaste stenen vervangen?
Een klein scheurtje is oké, maar u moet de vuurvaste platen vervangen als er stukken afbrokkelen. Als de scheuren zo diep zijn dat u de wand van de kachel kunt zien, is het noodzakelijk om de platen te vervangen.
Jaarlijks onderhoud - Na het stookseizoen
Voer het jaarlijkse onderhoud uit na het stookseizoen, zodat uw kachel weer in topconditie is wanneer het nieuwe stookseizoen begint. Het stookseizoen start doorgaans in de herfst en duurt tot het voorjaar. In Nederland en België worden de maanden oktober tot en met maart vaak als stookseizoen beschouwd.
Schoorsteen laten vegen
Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een professionele schoorsteenveger. Als u uw kachel intensief gebruikt, is het raadzaam om dit twee keer per jaar te laten doen om opbouw van creosoot en andere verontreinigingen te voorkomen.
Grondige inspectie en reiniging
Controleer uw houtkachel na het stookseizoen op slijtage aan pakkingen en afdichtingen, en vervang deze indien nodig. Laat uw houtkachel en schoorsteen grondig inspecteren op slijtage, scheuren, of andere problemen die gerepareerd moeten worden. Voer daarnaast een grondige schoonmaakbeurt uit van de hele kachel, inclusief het rookkanaal, zodat deze klaar is voor het stookseizoen.
Smeer de scharnieren van de kacheldeur
Om ervoor te zorgen dat de kacheldeur soepel opent en sluit, is het aan te raden om de scharnieren eenmaal per 12 maanden in te smeren. Gebruik hiervoor kopervet of een speciaal vuurvast smeermiddel dat bestand is tegen hoge temperaturen. Dit voorkomt slijtage, roestvorming en zorgt ervoor dat de deur in goede staat blijft.
Problemen met uw houtkachel
Als u deze problemen tegenkomt weet u dat het tijd voor onderhoud is.
Is het erg als mijn rookkanaal rook lekt?
Ja, het is ernstig als uw rookkanaal rook lekt. Rook kan schadelijke stoffen bevatten die uw gezondheid in gevaar kunnen brengen. Laat het rookkanaal onmiddellijk repareren en vervang de beschadigde onderdelen om verdere risico’s te voorkomen.
Problemen met de trek en de oorzaken
Als het vuur moeilijk aan gaat of rook in de kachel ophoopt kan dit wijzen op een slechte trek. Dit ligt aan problemen met uw houtkachel of schoorsteen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en oplossingen:
Verstopte Schoorsteen
Een verstopte schoorsteen kan de luchtstroom belemmeren, wat leidt tot slechte trek. Laat uw schoorsteen regelmatig vegen door een professionele schoorsteenveger om verstoppingen te verwijderen.
Onjuiste Aansluiting
Onjuiste aansluiting tussen de kachel en het rookkanaal kan de trek beïnvloeden. Controleer de aansluiting en laat deze indien nodig door een professional aanpassen of herstellen.
Koude luchtstromen door openingen
Koude luchtstromen die de trek onderbreken kunnen ervoor zorgen dat rook naar binnen lekt. Zorg voor een goede afdichting rond de kacheldeur en andere openingen om koude luchtstromen te verminderen.
Onvoldoende Luchttoevoer
Onvoldoende luchttoevoer kan de verbranding verstoren en de trek beïnvloeden. Zorg ervoor dat de luchtinlaten van de kachel niet verstopt zijn en dat er voldoende luchttoevoer is.
Slechte Kachelinstellingen
Onjuiste instellingen of een slecht functionerende kachel kunnen de trek verminderen. Controleer of de kachel correct is ingesteld en functioneert, en laat deze indien nodig afstellen door een specialist.
Slechte Rookafvoer
Een beschadigd of verouderd rookkanaal kan de afvoer van rook belemmeren. Inspecteer het rookkanaal op beschadigingen en laat het indien nodig repareren of vervangen.
Wat u kunt doen bij problemen met de trek
Het verhelpen van problemen met de trek is belangrijk voor een veilige en efficiënte werking van uw houtkachel. Controleer uw kachel en schoorsteen op eventuele problemen en laat deze repareren. Raadpleeg een professional als u problemen niet zelf kunt oplossen of als u twijfelt over de staat van uw schoorsteen en kachel.
Benodigdheden
Deze tools kunnen goed van pas komen bij het schoonmaken en onderhouden van uw houtkachel.
Aszuiger
Een aszuiger is een essentieel hulpmiddel voor het onderhoud aan uw houtkachel. Hiermee kunt u eenvoudig as en roet uit de verbrandingskamer en de aslade te verwijderen. Een aszuiger is speciaal ontworpen om het fijne asstof op te vangen, en heeft een hittebestendige binnenvoering.
Lak voor de houtkachel
Als uw houtkachel een likje verf nodig heeft, kies dan voor een lak die speciaal is ontworpen om bestand te zijn tegen hoge temperaturen boven de 600°C. De hittebestendige lak voorkomt verwering en beschermt uw kachel tegen de effecten van intensieve warmte. Het helpt ook om de esthetiek van uw kachel te behouden en verdere slijtage te voorkomen.
Kachelpoets
Kachelpoets wordt gebruikt voor het reinigen en polijsten van de kachel om de uitstraling te verbeteren en eventuele roest of vuil te verwijderen. Kachelpoets wordt vaak gebruikt als onderdeel van regulier onderhoud om het uiterlijk van de kachel op te frissen, maar het biedt geen duurzame bescherming zoals lak.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over het onderhoud aan uw houtkachel
Hoeveel jaar gaat een houtkachel mee?
Een kwalitatief goede houtkachel heeft en zeer lange levensduur van 15 tot 20 jaar. Een voorbeeld hiervan is de Rustikal van Allfa Plam, die sinds 1980 in gebruik is en nog steeds functioneert. Regelmatig onderhoud heeft een positieve invloed op de levensduur van uw houtkachel.
Hoe vaak as uit houtkachel halen?
Hoe vaak u de as uit de houtkachel moet halen, is afhankelijk van hoe vaak u de houtkachel gebruikt. Controleer de verbrandingskamer en de aslade voordat u gaat stoken. Als de aslade bijna vol is, kunt u de as het beste verwijderen.
Onderhoud door een specialist
Heeft u problemen met uw kachel of is het tijd voor een grondige onderhoudsbeurt? Als u het onderhoud aan uw houtkachel wilt laten uitvoeren door een specialist, neem dan contact met ons op. Wij zullen u in contact brengen met een vakman bij u in de buurt.
Een nieuwe houtkachel kopen?
Toe aan een nieuwe houtkachel? Ontdek ons exclusieve aanbod!