houtkachels en het aantal kW per kubieke meter

Hoeveel kW houtkachel​

Als u een nieuwe houtkachel gaat aanschaffen is het belangrijk om te kiezen voor het juiste vermogen dat goed aansluit bij het oppervlak dat u wilt verwarmen. Het vermogen van de kachel kunt u aflezen aan de specificaties. Maar hoe kunt u weten hoeveel vermogen u nodig heeft? In dit artikel leggen wij uit hoe u dit op de juiste manier kunt berekenen.

Het vermogen van een houtkachel uitgedrukt in kilowatt

De warmte die een kachel afgeeft wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Dit is een algemene eenheid die ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld uw radiatoren. Deze meeteenheid maakt het mogelijk om te bepalen welke kachel u nodig heeft.

Hoeveel kW houtkachel heb ik nodig?

Inhoud ruimte Goed geïsoleerd Redelijk geïsoleerd Slecht geïsoleerd
100 m³ 2 kW 4 kW 8 kW
150 m³ 3 kW 6 kW 12 kW
175 m³ 3,5 kW 7 kW 14,4 kW
200 m³ 4 kW 8 kW 16 kW
275 m³ 5,5 kW 11 kW 22 kW
300 m³ 6 kW 12 kW 24 kW
Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    Zo berekent u het vermogen, het stappenplan

    Via dit stappenplan kunt u het vermogen voor uw houtkachel vaststellen. In dit artikel leggen wij per stap uit waar u op moet letten, zodat u precies weet wat u moet doen.

    Ps. Aan het einde leren wij u hoe u het vermogen als een professionele installateur kunt berekenen.

    1. Inhoud berekenen in m³ (LxBxH)
    2. Isolatiewaarde vaststellen
    3. Let op andere omstandigheden die het aantal kW beïnvloeden

    Gebruik de standaard richtlijnen voor aantal kW per m³

    80 watt per m³ – slecht geïsoleerd
    60 watt per m³ – redelijk geïsoleerd
    20-30 watt per m³ – goed geïsoleerd
    Nieuwbouw heeft maar heel weinig nodig

    Stap 1

    Inhoud van de ruimte berekenen in m³

    De ruimte die u wilt verwarmen berekent u in kubieke meters (m³). Dit doet u door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. U krijgt dan de rekensom lengte x breedte x hoogte = aantal m³.

    Bijvoorbeeld:
    U heeft een woonkamer van 8 meter lang, 6 meter breed en een standaard plafondhoogte van 2,6 meter. Dan krijgt u de volgende rekensom: 8 x 6 x 2,6 = 124,8. U heeft dus een verwarmingsoppervlak van 124,8 m³.

    Inhoud vs oppervlak

    Oppervlak wordt uitgedrukt in vierkante meters (m²) en heeft betrekking op de vloeroppervlakte (lengte x breedte). Inhoud wordt uitgedrukt in kubieke meters (m³) en omvat het volledige volume van de ruimte, inclusief de hoogte. Bereken dus altijd het aantal kubieke meters.

    Stap 2

    De isolatiewaarde van uw woning bepalen

    De isolatiewaarde speelt een belangrijke rol voor het bepalen van het vermogen van uw houtkachel. Als u de veranda van 35 m³ wilt verwarmen heeft u niet hetzelfde aantal kW nodig als voor uw woonkamer van 35 m³. De isolatiewaarde van uw woning kan grofweg worden ingedeeld in vier categorieën:

    1. Slecht geïsoleerde woning
      een oude woning met enkel glas
    2. Redelijk geïsoleerde woning
      een oudere woning met dubbel glas en muurisolatie
    3. Goed geïsoleerde woning
      een nieuwere woning met goede isolatie
    4. Zeer goed geïsoleerde woning
      een nieuwbouw met uitstekende isolatie
    Stap 3

    Let op andere omstandigheden die het aantal kW per m³ beïnvloeden

    Er wordt vaak gerekend met 1 kW om 25 kubieke meter te verwarmen. Dit is echter een ruwe schatting en niemand kan dit precies zeggen; naast de isolatiewaarde van uw woning zijn er zijn namelijk nog een aantal andere factoren die dit beïnvloeden.

    Denk aan het klimaat van het land waar u zich bevindt, de oriëntatie van uw woning (naar het zuiden of westen), of uw woning beschut of onbeschut is, de weersomstandigheden, en de gewenste binnentemperatuur. En daar komt nog bij dat de vermogens in de specificaties niet altijd even betrouwbaar zijn.

    Het vermogen in de specificaties

    Zoals u waarschijnlijk al bent tegengekomen kunt u het aantal kW van de kachel aflezen uit de specificaties van het product. Maar het aangegeven vermogen van een kachel wordt vaak gemeten onder testomstandigheden die niet altijd overeenkomen met de realiteit, zoals isolatienormen en buitentemperaturen. En helaas worden deze getallen door sommige fabrikanten omhoog geschroefd, om hun kachel beter te laten lijken. Dit is dus niet altijd een betrouwbare indicatie van het verwarmingsvermogen. Dus het vermogen is niet altijd een exacte indicatie van hoe de kachel in uw situatie zal presteren.

    Hoe het klimaat het aantal kW per m³ beïnvloedt

    Nederland heeft relatief zachte winters waardoor er minder kW nodig is voor het verwarmen van een bepaald oppervlakte dan in bijvoorbeeld Zweden, waar de winters veel strenger zijn. De buitentemperatuur heeft sterke invloed op het aantal kW per m³.

    Stap 4

    Richtlijnen voor aantal kW per m³

    Voor het berekenen van het vermogen kunt de volgende richtlijnen gebruiken. Deze indicaties worden ook door professionele installateurs gehanteerd.

    • 80 watt per m³ – slecht geïsoleerd
    • 60 watt per m³ – redelijk geïsoleerd
    • 20 watt per m³ – goed geïsoleerd
    • Nieuwbouw heeft maar heel weinig nodig

    Stel deze richtlijnen bij aan de hand van uw persoonlijke omstandigheden. Als u hulp nodig heeft bij het bepalen van het juiste vermogen kunt u contact met ons opnemen.

    Tips van de installateur

    Hoe een professional het vermogen van uw houtkachel berekent

    Een installateur komt bij thuis, kijkt wat rond, stelt wat vragen en dan zegt hij welke vermogen uw kachel nodig heeft. Maar hoe doen ze dat? Wij vroegen het aan Harry:

    ‘Ik kijk bij mensen thuis en aan de radiatoren kan ik inschatten hoeveel kW de houtkachel nodig heeft. Ik stel dan een paar vragen als: krijgt u het warm met deze radiatoren? Krijgt u het snel warm? Dan weet ik al genoeg.’

    Ook uw radiatoren hebben namelijk een bepaald aantal kW. Dit is dezelfde meeteenheid die bij een houtkachel wordt gebruikt. Dus als u bijvoorbeeld 7 kW aan radiatoren heeft en dat verwarmt goed, dan heeft u met een 7 kW houtkachel ook voldoende warmte.

    Waarom de juiste capaciteit houtkachel belangrijk is

    Voor een optimale verbranding en een aangename temperatuur is het belangrijk dat uw houtkachel het juist vermogen heeft. Bij een houtkachel met te veel vermogen is de verbranding niet volledig en blijft het hout smeulen. Dit kan leiden tot stank, slechte luchtkwaliteit en een onaangenaam binnenklimaat. Bij te laag vermogen wordt de kamer niet warm genoeg.

    Neem beter geen overcapaciteit

    Soms wordt er wel eens gesproken over een paar kW extra te nemen, zodat u op koude dagen ook voldoende warmte heeft. Maar ook een kleine overcapaciteit wordt afgeraden. Het is beter om een kachel te kiezen die goed past bij de gemiddelde verwarmingsbehoefte van uw ruimte en extra warmte bij te stoken met uw cv-systeem als het dan eens extreem koud wordt (bijvoorbeeld -10°C). Dit voorkomt de problemen die gepaard gaan met overcapaciteit en zo heeft u de meest efficiënte en aangenamere houtkachel.

    Veel gestelde vragen

    Is het mogelijk om meerdere ruimtes verwarmen met een houtkachel?

    Ja, het is mogelijk om met een houtkachel meerdere ruimtes te verwarmen. Hiervoor koopt u het beste een houtkachel met een vermogen dat aansluit bij het totale oppervlakte van alle kamers die u wilt verwarmen. Sommigen adviseren hiervoor een combikachel of pelletkachel met kanalisatie, maar een CV pelletkachel of hout CV zijn hier beter voor geschikt. Met een goed geïsoleerde woning [2] heeft u minder kW nodig.

    Wat is het vermogen van een houtkachel?

    Het vermogen van een houtkachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en is afhankelijk van het type en de grootte van de kachel. Aan de hand van het aantal kW weet u welk oppervlak uw kachel kan verwarmen. Hoe hoger het aantal kW, hoe groter de ruimte die u ermee kunt verwarmen.

    Hoeveel m³ kan ik verwarmen met een houtkachel?

    Over het algemeen hebben houtkachels een vermogen van 4 tot 11 kW. Met een houtkachel van dit vermogen kunt u doorgaans een woning van ongeveer 100 m³ tot 275 m³ verwarmen, afhankelijk van factoren zoals isolatie, de indeling van de ruimte en de buitentemperatuur. Als u een grotere ruimte heeft kunt u natuurlijk ook meerdere houtkachels plaatsen.

    Tot slot

    Bij de aanschaf van een houtkachel is het belangrijk om het juiste vermogen te kiezen. De algemene richtlijn van 1 kW per 25 m³ biedt een handig uitgangspunt, maar dit is slechts een algemene benadering waar geen rekening wordt gehouden met variabelen zoals de isolatiewaarde van uw woning, de indeling, en de buitentemperatuur.

    Het is dus raadzaam om bij het kiezen van een kachel niet alleen naar het vermogen te kijken, maar ook rekening te houden met de specifieke omstandigheden van uw woonruimte. Voor een nauwkeurige bepaling van het benodigde vermogen en een optimaal verwarmingsresultaat, kan het nuttig zijn om advies in te winnen bij een professional. Zo zorgt u ervoor dat uw houtkachel efficiënt en effectief functioneert, en heeft een comfortabele warmte.

    De vermogens indicaties op onze webshop

    Wij doen ons best om u een eerlijk beeld te geven van de vermogensindicaties van de kachels die wij aanbieden. Daarom werken wij uitsluitend met fabrikanten die betrouwbare specificaties verstrekken, zoals Alfa Plam. Desondanks kunnen deze indicaties iets afwijken van uw persoonlijke situatie.

    Houtkachel met het juiste vermogen kopen?

    Wij hebben een breed assortiment houtkachels met verschillende vermogens. Kies de kachel met het juiste aantal kW en bestel direct online. Heeft u vragen of twijfels? Neem contact met ons op, en wij begeleiden u graag bij het kiezen van de juiste kachel voor uw persoonlijke situatie.

    houtkachels met verschillende vermogens

    Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

    Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
    houtgestookt cv fornuis
    Winkelwagen