Pellets | Geperst hout voor uw pelletkachel

Koop uw houtpellets bij NGH en profiteer van de hoogste kwaliteit. Wij hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van hoogwaardige pellets. Dat is goed voor uw kachel en zo weet u zeker dat u voordelig de wintermaanden doorkomt! Wij wensen u veel stookplezier.

Is het stoken met pellets goedkoper dan gas?

Ja, verwarmen met houtpellets is voordeliger dan verwarmen met aardgas. Uit onze recente berekeningen blijkt dat u met pellets tot wel 54% goedkoper uit bent t.o.v. aardgas. Zeker als uw verbruik hoger ligt dan het vastgestelde prijsplafond is stoken met pellets een voordelige oplossing.

voorbeeld berekening besparing pellets vs gas

Hoeveel pellets voor 1 m3 gas?

Hoeveel kilo pellets u nodig heft voor 1m3 kunt u berekenen met de formule: kWh gas / kWh/kg pellets = pellets per kuub gas. Om het gasverbruik te vergelijken met pellets moeten we beide omrekenen naar kWh. Aardgas kan verschillende calorische waarden hebben, in Nederland ligt dit gemiddeld rond de 9,8 kWh. Hoeveel kWh per kilo uw pellets hebben verschild per soort en staat meestal op de zak aangegeven. In dit voorbeeld gebruiken wij goede pellets met een warmtewaarde van 5,4 kWh. De rekensom is dan: 9,8 / 5,4 = 1,8. U heeft dus 1,8 kilo pellets nodig voor 1m3 gas.

Is stoken met pellets goedkoper dan stoken met hout?

Ja, stoken met pellets is goedkoper dan stoken met hout. Een pelletkachel heeft een hogere rendement en de prijs voor pellets is lager dan de prijs van haardhout. Een pelletkachel is wel iets duurder in de aanschaf.

Welke pellets wit of bruin?

Of witte houtpellets beter zijn dan bruine houtpellets is afhankelijk waarvoor u ze wilt gebruiken. Bruine pellets geven veel warmte af en zijn geschikt om grote ruimtes te verwarmen. Witte pelletkorrels hebben een schonere verbranding waardoor u minder onderhoud aan uw pelletkachel heeft. Witte pellets hebben een intensere vlam en zijn geschikt voor kleinere ruimtes. Lichte pellets zijn beter voor thuisgebruik en donkere pellets zijn beter voor industrieel gebruik.

EN Plus-A1-keurmerk-houtpellets

Zo herkent u goede pellets

Om goede pellets te herkennen kunt u letten op 3 kenmerken: de warmtewaarde (MJ of kWh), de vochtwaarde en de aswaarde.

Warmtewaarde

  • Geeft aan hoeveel 1 kilo aan kilowattuur (kWh) of Megajoule (MJ) afgeeft
  • Hoe hoger hoe beter

Vochtwaarde

  • Percentage vocht dat in de pellets zit
  • Hoe minder hoe beter
  • Vochtwaarde rond de 10% is goed

Aswaarde

  • Dit is de hoeveelheid as die overblijft na het verbranden van de houtpellets
  • Hoe minder hoe beter
  • Lage aswaarde is minder onderhoud

MJ naar kWh omrekenen

1 kilwattuur staat gelijk aan 3,6 megajoule. Stel op de zak van uw pellets staat dat de pellets een verbrandingswaarde van boven de 16,5 MJ hebben, dan deelt u 16,5 door 3,6. 16,5 / 3,6 = 4,58. De pellets met een verbrandingswaarde van >16,5 megajoule hebben dus een verbrandingswaarde van >4,58 kWh.

Welke pellets branden het langst?

Houtpellets die het langst branden zijn pellets van een harde houtsoort. Deze zijn compacter en branden daardoor het langer. Vaak worden deze pellets gebruikt voor het verwarmen van grote gebouwen, zoals een boerderij of een loods.

Hoeveel pellets nodig voor 1 winter?

Voor 1 winter heeft u gemiddeld tussen de 500 en 1223 kilo pellets nodig. In deze berekening wordt uitgegaan van een pelletverbruik van 1,8 kilo per 1m3 gas. Hoeveel pellets u daadwerkelijk nodig heeft voor 1 winter is afhankelijk van verschillende factoren zoals het oppervlakte en de isolatie van uw woning, met hoeveel personen u bent en het rendement van uw pelletverwarming.

Hoeveel gas bespaar je met een pelletkachel? Een voorbeeld uit de praktijk

Een eigenaar van een restaurant verwarmde met gas en betaalde € 10 tot € 20 per dag voor een warme ruimte. Op een dag kocht hij een pelletkachel en zette deze als bijverwarming midden in zijn restaurant. Sindsdien betaalt hij nog maar € 10 per 2 dagen. En zo een warmte van een houtvuur voelt toch veel lekkerder.

Hoe lang doe je met 10 kilo pellets?

Als uw pelletkachel een verbruik heeft van 1 kilo pellets per uur, dan kunt u met 10 kilo houtpellets 10 uur stoken. Als u de kachel alleen ’s avonds een paar uurtjes aanzet als bijverwarming kunt u met 10 kilo 5 dagen vooruit. Hoe lang u met 10 kilo pellets doet is echter sterk afhankelijk van verschillende factoren. Het vermogen van uw pelletverwarming, de isolatiewaarde van uw woning en het soort pellets dat u gebruikt om maar een paar te noemen.

Pellets in de aanbieding?

Houd deze pagina in de gaten voor onze actuele houtpellet aanbiedingen en pellet promos.

pallet met pellets van Bioenergy Point

Bestel uw houtpellets bij NGH

Koop uw pellets per zak of per volle pallet.

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
houtgestookt cv fornuis
Winkelwagen