Onderhoud aan de binnenkant van uw houtfornuis
Al onze houtfornuizen zijn voorzien van een handige opening waardoor u overal goed bij kunt komen aan de binnenkant van uw houtfornuis. Controleer regelmatig of de afdichtingen nog goed werken.
Kookplaat van uw houtfornuis reinigen
Het is mogelijk om de stalen kookplaat volledig van het houtfornuis af te halen. Zo kunt u deze eenvoudig en grondig schoonmaken.
Het kachelruitje van uw houtfornuis schoonmaken
Onze houtfornuizen zijn voorzien van een raampje op de deur voor extra warmte en sfeer.
Bij juist gebruik van uw houtfornuis zal er geen rook voor het glas van de deur naar de vuurhaard blijven hangen. Als de rook blijft hangen wijst dit op een slechte verbranding. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een slechte trek van de schoorsteen (slechte afvoer), of een verkeerd gebruik van het fornuis. Wij hebben geen invloed op deze factoren, daarom kunnen wij geen garantie geven dat uw kachelruit schoon blijft.
Ook bij juist gebruik is het mogelijk dat er door de verbranding van hout, roet en vuil terecht komt op het raampje van uw houtfornuis. Er zijn verschillende manieren om dit schoon te maken.
U zou ervoor kunnen kiezen om een speciale kachelruitjesreiniger te gebruiken, maar er zijn ook milieuvriendelijkere oplossingen. Onze tip? Reinig uw kachelruitje met een theezakje. Met een paar lichte bewegingen zal uw kachelruitje weer glanzend schoon zijn.
Op de website Oma Weet Raad[1] vindt u meer handige tips voor het reinigen van uw kachelruitje.
Gebruik papier of een zachte doek voor het onderhoud van uw houtfornuis
U kunt uw houtfornuis schoonmaken met oud papier of een zachte doek. Dit is vaak al voldoende. Wees zuinig met water. Voor het schoonmaken van de kookplaat zou u een schuurspons en schoonmaakmiddel kunnen gebruiken. Verwijder alle resten schoonmaakmiddel voordat u de kachel weer in gebruik neemt.
Voorkom ophoping van stof in uw houtfornuis
Om ophoping van stof in uw houtgestookte fornuis te voorkomen kunt u de volgende stappen in deze volgorde uit te voeren:
- Verwijder de kookplaat en reinig de buitenkant grondig.
- Reiniging van roetafzettingen van de bovenkant van de oven en op plaatsen waar rookgassen passeren.
- Plaatsing de kookplaat terug op de oven.
- Open de klep voor reiniging, deze zit meestal onder de ovendeur.
- Verwijder roet en as van de scheidingsplaat.
- Verwijder roet en as van de bodem van het fornuis.
- Zet de klep terug en sluit hem af.
Eenvoudig onderhoud aan uw houtfornuis door de handige opening
Onze houtfornuizen hebben een speciale opening voor het onderhoud, zodat u overal eenvoudig bijkomt. Raadpleeg de handleiding van uw specifieke model waar u deze opening kunt vinden. Via deze opening kunt u het houtfornuis aan de binnenkant schoonmaken. Controleer ook of de afdichting goed sluit, eens in de zoveel tijd moet deze vervangen worden.
Reinigen van de kookplaat
Om de kookplaat van uw houtfornuis schoon te maken, kunt u gebruik maken van een schuursponsje of schurend schoonmaakmiddel. Tijdens het schoonmaken van de kookplaat veegt u deze af met een vochtige doek en tot slot met een droge doek.
Verwijder Aangebrande voedselresten op de kookplaat
Aangebrande voedselresten op de kookplaat of in de groeven kunnen vervorming van het kookpaneel veroorzaken. Laat geen potten of pannen op de koude kookplaat staan, omdat er randen kunnen ontstaan door corrosie, die moeilijk te verwijderen zijn.
9 tips voor onderhoud aan uw houtfornuis
Er zijn een aantal punten waar u op kunt letten om uw houtfornuis zo goed mogelijk te gebruiken waardoor u zo min mogelijk onderhoud nodig heeft. Volg onze 9 tips en houdt uw houtfornuis in topconditie.
1. Gebruik goed hout
Om uw houtkachel op een efficiënte manier te laten werken, is het belangrijk dat u goed hout gebruikt. Zorg ervoor dat het hout droog en verdort is. Het brandt het beste als het minstens twee jaar gedroogd is.
Gebruik alleen papier en karton om het vuur aan te steken en verbrandt geen afval in het houtfornuis.
2. Laat uw schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger
Net als bij een houtkachel is het belangrijk dat u minstens één keer per jaar uw schoorsteen laat vegen door een schoorsteenveger.
Als u slecht hout gebruikt kan het zijn dat u de schoorsteen vaker moet laten vegen. Wij adviseren een schoorsteenveger die is aangesloten bij de erkende erkende branchevereniging: de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).
3. Leeg de aslade
Een schoorsteen die recht omhoog staat en geen bochten heeft, is makkelijker schoon te maken en zorgt voor een goede trek. Bij het installeren van een nieuwe houtkachel is het daarom verstandig om hier rekening mee te houden. Ons advies is om zo min mogelijk bochten in het kanaal te maken en als het nodig is, deze te beperken tot maximaal 15° en 45°. Scherpe bochten veroorzaken extra weerstand en bemoeilijken het schoonmaken van de schoorsteen.
4. Laat een laagje as in verbrandingskamer zitten
Hoewel het belangrijk is om de as regelmatig te verwijderen, kunt u de as ook in uw voordeel laten werken. As kan de warmte langer vasthouden.
Een aslaag van één a twee centimeter is nodig om de brandende houtblokken te isoleren en de kachel op een constante kooktemperatuur te houden.
Een aslaag tussen de 2 en 4 centimeter zorgt voor een optimale en langdurige verbranding voor het bakken van brood of het braden van vlees.
De aslaag kan er ook voor zorgen dat het vuur ‘s nachts blijft branden, zodat je ‘s ochtends alleen de trek hoeft te openen.
5. Aslade
U kunt dus bewust ervoor kiezen om een beetje as in het houtfornuis achter te laten. Het is echter wel belangrijk dat u ervoor zorgt dat de as zich niet te veel ophoopt. Zorg ervoor dat u de aslade regelmatig leegmaakt. Dit is nodig voor een goede trek, efficiënte verbranding.
6. Maak de as rondom de oven schoon wanneer u de aslade leegt
Om de oven gelijkmatig te laten opwarmen moet de as rondom de haard worden weggeschraapt. Als uw vuur de oven niet goed verwarmt, dan kan het zijn dat het tijd is om de as weg te schrapen. Zorg ervoor dat het houtfornuis is afgekoeld voordat u hieraan begint.
7. Vermijd morsen op de kookplaat
Voorkom dat pannen overlopen op het kookoppervlak. Dit kan sporen achterlaten als mineralen en zetmeel verkolen op de kookplaat. Als u morsen in de eerste plaats vermijdt, wordt uw schoonmaaktaak gemakkelijker.
8. Reinig de kookplaat
Maak de kookplaat schoon als het houtfornuis is afgekoeld en volg de instructie uit de handleiding van uw specifieke model.
Gebruik geen schoonmaakmiddel als het fornuis nog heet is, er kunnen bedwelmende dampen kunnen vrijkomen.
9. De kookplaat inbranden
U kunt een laagje olie op de kookplaat wrijven en dan inbranden tot de olie gaat walmen. Zo creëert u een natuurlijke en beschermende anti-aanbaklaag. Als u dit regelmatig doet zal de antiaanbaklaag beter en dikker worden.