Onderhoud Houtkachel

Voor een veilige en optimale werking van uw houtkachel is het belangrijk dat u regelmatig onderhoud uitvoert. Dit bestaat uit kleine en frequente onderhoudsbeurten en uit een grote onderhoudsbeurt. De grote onderhoudsbeurt kunt u het beste minstens een keer per jaar uitvoeren voordat het stookseizoen begint. Zo komt u warm en wel de wintermaanden door. Het onderhoud van uw houtkachel is niet zo ingewikkeld en dit kunt u rustig zelf doen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste stappen voor u opgesteld. Mocht u nog vragen of hulp nodig hebben kunt u altijd contact met ons oponemen.

kachelkoord dat loslaat

Kachelkoord laat los

Het is belangrijk dat uw kachelkoord goed is vastzit. Als uw kachelkoord loslaat kunt u dit bevestigen met hittebestendige kit (tenminste tot 350°). Laat uw kachel afkoelen, bevestig het kachelkoord met de hittebestendige kit en wacht 3 tot 4 uur voordat u de kachel weer in gebruik neemt.

Jaarlijks onderhoud aan uw houtkachel

Een houtkachel heeft niet veel onderhoud nodig, maar eens per jaar vindt uw houtkachel het fijn als u hem goed schoonmaakt. Hieronder hebben wij de stappen beschreven die u kunt uitvoeren bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw houtkachel. Dit zal uw houtkachel goed doen.

Let op: Gebruik geen water of chemische reinigingsmiddelen voor het onderhoud aan uw houtkachel.

 1. Schoorsteen vegen
  Laat uw schoorsteen vegen door een erkend vakman. Doe dit minstens een keer per jaar. Dit kunt u het beste doen voor aanvang van het stookseizoen.
 2. Borstel de haard
  Als de houtkachel helemaal is afgekoeld veegt u alle roet uit de verbrandingskamer. Dit kunt u het beste doen met een zachte borstel. De asresten kunt u daarna opzuigen met een speciale aszuiger. Gebruik geen gewone stofzuiger, dit zal voor geuroverlast zorgen.
 3. Reinig de verbrandingskamer
  U kunt de verbrandingskamer schoonmaken door met een droge spons over de wanden te wrijven. Gebruik absoluut geen water of zeep, dat is schadelijk voor uw houtkachel.
 4. Reinig de kachelruit
  Reinig de ruit van de kachel met een zachte doek, spons of papier. Zorg dat er geen schoonmaakmiddel op de ruit achter blijft, anders kan dit in het glas branden en dat wilt u niet hebben. Ga na het schoonmaken nog eens met een vochtige doek over het glas. Uit onze ervaring blijkt dat een thee zakje ook goed helpt bij het schoonmaken van uw kachelruit.
 5. Controleer de dichtingen
  Eens in de zoveel tijd moeten het kachelkoord worden vervangen. U kunt controleren of uw houtkachel nog goed sluit door een vel papier tussen de kacheldeur en de houtkachel te stoppen en de kacheldeur te sluiten. Als het papier goed blijft zitten weet u dat de afdichtingen nog goed werkt.
 6. Smeer de scharnieren van de kacheldeur
  Om ervoor te zorgen dat u de kacheldeur goed kunt bedienen kunt u deze een keer per 12 maanden insmeren met kopervet of vuurvast smeermiddel.

Koop uw nieuwe houtkachel bij NGH!

Koop uw nieuwe houtkachel bij NGH en stook met een hoog rendement. Onze moderne houtkachels voldoen aan de hedendaagse kwaliteitsnormen waarmee u voordeliger en duurzamer uw woning zult verwarmen. Neem contact met ons op of bestel direct online.

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
houtgestookt cv fornuis
Winkelwagen