Pelletkachel of houtkachel?

De meningen of je beter een pelletkachel of houtkachel kunt kopen zijn verdeeld.

Zo krijgen wij reacties van gebruikers die eerst een openhaard hadden en nu zijn overgestapt op een pelletkachel. Ze vinden het de “beste beslissing ooit” en prijzen de heerlijke warmte die hun nieuwe pelletkachel afgeeft.

Reacties van stokers met een houtkachel zijn ook zeer positief en vinden dat men een pelletkachel niet kan vergelijken met een houtkachel.

Of u beter een pelletkachel of houtkachel kunt kopen hangt af van uw persoonlijke voorkeur.

Pelletkachel vs houtkachel – de verschillen

De een kiest voor het gemak van een pelletkachel, de ander kiest er toch liever voor om de houtblokken in een traditionele houtkachel in de fik te zetten.

Een pelletkachel is beter af te stellen en is veel makkelijker in gebruik. Je stelt de gewenste temperatuur in en de pelletkachel doet de rest. Door de automatische werking van de pelletkachel ben je afhankelijk van elektriciteit en is het mogelijk dat je het geluid van de dosering van de pellets en de ventilator kunt horen.

Een houtkachel is niet zo goed af te stellen. Daardoor krijg je veel stralingswarmte en wordt de kamer vaak warmer dan nodig is. Een houtkachel werkt zonder stroom en heeft een grotere vlam. Hier ben je ook echt met het vuur bezig. Je gooit houtblokken in de haard en je steekt ze handmatig aan. Bij een pelletkachel gaat dit allemaal automatisch.

pellets en kachel

Voordelen Pelletkachel

Voordelen Houtkachel

Ervaringen met een houtkachel

Een kleine houtkachel geeft vaak al genoeg warmte af. We horen vaak van mensen dat ze met normaal stookgedrag al binnen een paar uurtjes een temperatuur van 24 graden bereiken. Doe de kachel iets minder vol en u heeft een lekkere temperatuur van 22 graden in de woonkamer.

“Ja we zijn heel verwend met een houtkachel. Als we ergens op bezoek gaan moeten we een dikke trui meenemen; overal is het koud.”

De voordelen van stoken met hout worden alsmaar groter nu het gas alleen maar duurder wordt. Neem bijvoorbeeld een oude boerderij. Dat is een slecht geïsoleerde woning van 350m². Dan stook je je rot op gas. Kies dan liever voor 2 houtkachels, dat verwarmt uitstekend.

Pelletkachel kopen? – Dit vertelde Arnout over zijn pelletkachel

Voorheen verwarmde ik mijn woning met de airco. Door een renovatie moesten de units buiten eraf en ik kwam toen een voordelige pelletkachel tegen. Sindsdien ben ik gevallen voor de charmes van een pelletkachel.

“De sfeer van een houtkachel en het gemak van de cv/airco”

Een pelletkachel is geautomatiseerd en werkt geheel zelfstandig, maar je bent hierdoor wel afhankelijk van elektriciteit. Verder hoef je alleen maar op tijd de nieuwe pellets bij te vullen en af en toe schoonmaken en aszuigen.

De mijne staat op de timer. ‘s Ochtends schakelt hij automatisch in en ‘s avond schakelt hij weer uit. Via de Wi-Fi module kan ik hem ook nog eens met de afstandsbediening bedienen.

Ook zitten er diverse sensoren in die de werking controleren en de kachel uitschakelen indien er iets aan de hand is.

Geen gedoe meer met blokken hout die je eventueel moet kloven.

Ik moet wel toegeven dat een houtkachel sfeervoller is dan een pelletkachel, maar de voordelen hebben mij toch overtuigd om een pelletkachel aan te schaffen.

Nu de prijzen van de pellets weer omlaag gaan wordt het weer aantrekkelijk om hem aan te zetten.

Pelletkachel vs Houtkachel: De 7 belangrijkste verschillen

  1. Brandstof: Een pelletkachel verbrandt geperste houtpellets, een houtkachel verbrandt hout.

  2. Stroom: Een pelletkachel wordt elektronische aangedreven en heeft dus stroom nodig. Een houtkachel werkt zonder stroom.

  3. Efficiëntie: Over het algemeen hebben pelletkachels een hoger rendement dan houtkachels. Houtkachels van NGH halen een rendement tussen 76% en 84%. Pelletkachels halen een rendement boven de 90%.

  4. Technologie: Een pelletkachel is een moderne variant van de houtkachel. Door de moderne technologie kunt u uw gewenste tempratuur instellen en de pelletkachel doet de rest.

  5. Onderhoud: Onderhoud van een pelletkachel is door de elektronische onderdelen anders dan het onderhoud van een houtkachel.

  6. Kosten: In vergelijking met houtkachels zijn pelletkachels duurder in de aanschaf, maar de brandstofkosten zijn vaak lager.

  7. Sfeer: Een pelletkachel heeft een kleinere vlam. Een houtkachel heeft een rustige en grotere vlam. Een houtkachel is dus iets sfeervoller dan een pelletkachel.

Houtkachel

Lees hier welke de beste is voor uw woning

Pelletkachel

Lees hier alles wat u moet weten over pelletkachels

Voordelen van een pelletkachel

Wij hebben de voor- en nadelen van een pelletkachel ten opzichte van een houtkachel voor u opgesomd.

Groot reservoir

Pelletkachels hebben een ingebouwd reservoir waarin de pellets worden opgeslagen. Hierdoor kan de kachel langdurig blijven branden en hoeft men minder vaak brandstof bij te vullen dan bij een houtkachel. Het grote reservoir van een pelletkachel zorgt voor meer gemak in vergelijking met een houtkachel.

Schone verbranding

Pellets zijn gemaakt van samengeperst houtafval en hebben daardoor een lage vochtigheidsgraad en een constant formaat. Dit zorgt voor een efficiënte verbranding waarbij weinig restafval overblijft. Bij het stoken van hout in een houtkachel komt er vaak meer rook, fijnstof en andere vervuilende stoffen vrij. Daarom is een pelletkachel duurzamere dan een houtkachel.

Uitlaat pelletkachel

Pelletkachels zijn zeer efficiënt en stoten weinig afvalstoffen uit. Hierdoor hebben ze vaak een kleinere afvoer nodig dan een houtkachel. De uitstoor van een pelletkachel is een belangrijk voordeel ten opzichte van een houtkachel omdat het zorgt voor een schone en veilige verbranding.

Geen gesleep met hout

Pellets worden in zakken geleverd en zijn makkelijk op te slaan. Je hoeft dus niet meer met houtblokken te slepen.

Voordelen van een houtkachel

houtblokken

Onafhankelijk stoken

Voor een houtkachel kun je houtblokken gebruiken die je zelf hebt verzameld of gekocht. Hierdoor bent u  niet afhankelijk van de levering en beschikbaarheid van pellets.

Traditie

Houtkachels worden al eeuwen gebruikt om woonruimtes te verwarmen. De geur van brandend hout en het knisperende geluid van de vlammen zorgen voor een nostalgisch en gezellig gevoel in huis.

Geen stroom nodig

Een houtkachel heeft geen stroom nodig. U bent dus niet afhankelijk bent van elektriciteit, waardoor u ook niet zonder verwarming komt te zitten bij een stroomstoring.

Meest gestelde vragen

Over het algemeen zijn pelletkachels goedkoper om te stoken dan houtkachels. Dit komt omdat pellets efficiënter verbranden dan houtblokken en een hogere verbrandingstemperatuur hebben. Bovendien zijn pellets meestal goedkoper dan houtblokken per kW die ze opleveren.

Of een houtkachel of pelletkachel beter is, hangt af van verschillende factoren, zoals uw persoonlijke voorkeur, budget voor aanschafkosten en de beschikbaarheid van hout of pellets in uw omgeving.

Over het algemeen zijn pellets goedkoper om te stoken dan hout. Dit komt omdat pellets efficiënter verbranden en een hogere verbrandingstemperatuur hebben. Bovendien zijn pellets meestal goedkoper dan houtblokken per eenheid kW warmte die ze opleveren. Het is dan wel belangrijk om gebruik te maken van hoge kwaliteit pellets.

Pelletkachels zijn zuiniger dan houtkachels. Houtkachels van NGH halen een rendement tussen 76% en 84%. De pelletkachels van NGH halen een rendement boven de 90%.

Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen

Winkelwagen