Pelletkachel kopen | Duurzaam verwarmen

Koop een pelletkachel en verwarm duurzaam, sfeervol en voordelig. NGH biedt een exclusieve collectie aan van hoogwaardige pelletkachels met een hoog rendement en lange levensduur.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die houtpellets verbrandt om warmte te genereren. Er zijn veel verschillende modellen op de markt. Op deze pagina leest u alles wat u moet weten om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van uw nieuwe pelletkachel.

Computergestuurde kachel

Een pelletkachel heeft een ingebouwde computer die de kachel aanstuurt. Via het display stelt u de gewenste temperatuur in en de pelletkachel doet de rest. De juiste hoeveelheid pellets wordt naar het branderbakje gebracht en deze worden automatisch aangestoken door de gloeibougie. Als de ingestelde kamertemperatuur is bereikt zal de pelletkachel weer uitgaan. Daalt de temperatuur, dan zal de pelletkachel weer automatisch inschakelen.

Pelletkachel met rendement van 91%

Pelletkachels hebben een hoog rendement​

Pelletkachels hebben een rendement van boven de 90%. Dit wil zeggen dat 90% van de brandstof daadwerkelijk wordt omgezet in warmte die uw kamer in gaat. Door de automatische dosering van de houtpellets heeft u altijd de juiste hoeveelheid pellets in het branderbakje, wat resulteert in een optimaal verbrandingsproces.

De voordelen en nadelen van een pelletkachel

Een pelletkachel brengt veel voordelen met zich me. Door het hoge rendement en de duurzame brandstof kunt u op een voordelige en milieuvriendelijke manier uw woning verwarmen. Maar een pelletkachel kent ook zijn nadelen, en wij willen u goed informeren zodat u de juiste keuze kunt maken. Hier kunt u meer lezen over de voor- en nadelen van een pelletkachel.

Bespaar op energiekosten

Als u kiest voor een pelletkachel, dan zult u op uw stookkosten besparen. Dit komt omdat pellets een goedkopere brandstof zijn dan aardgas. Zo hebben wij bijvoorbeeld een pelletkachel als bijverwarming in een horecagelegenheid geplaatst. Voorheen waren de stookkosten tussen de € 10 en € 20 per dag. Met de pelletkachel zijn de verwarmingskosten gedaald naar € 5 per dag!

Duurzame warmtebron

Een pelletkachel is een duurzame warmtebron. Dit komt omdat de brandstof voor een pelletkachel gemaakt is van restafval uit de houthandel. Er worden geen nieuwe bomen gekapt voor het maken van de pelletkorrels.

CO2-neutraal

Een pelletkachel is CO2-neutraal. Als men het resthout dat wordt vervaardigd in pellets zou laten vergaan, zou er net zoveel CO2 vrijkomen als bij het verbranden ervan. Daarom kan een pelletkachel CO2-neutraal worden genoemd.

Fijnstof

Een hedendaagse pelletkachel stoot heel weinig fijnstof uit [1]. Bij 1500 branduren is dat maar 14 gram. Dat is 249 keer minder dan de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij een houtkachel. Lees hier meer over de verschillen tussen hout en pelletkachels.

Een pelletkachel is eenvoudig in gebruik

Door de automatische werking is een pelletkachel eenvoudig in gebruik. U hoeft zelf alleen te zorgen dat er genoeg pellets in het pelletreservoir zitten en dat de juiste temperatuur is ingesteld. Daarna doet de pelletkachel de rest vanzelf. Het is wel belangrijk dat u de pelletkachel regelmatig schoonmaakt.

Type en soorten pelletkachels

Er zijn twee soorten pelletkachels. De lucht pelletkachel die een enkele ruimte verwarmt doormiddel van convectiewarmte, stralingswarmte of het airpuls systeem en de cv pelletkachel die meerdere kamers verwarmt. In dit artikel gaan wij dieper in op de verschillende soorten lucht pelletkachels.

Het verschil tussen een lucht pelletkachel en CV-pelletkachel

Een luchtpelletkachel wordt gebruikt om een enkele ruimte te verwarmen. Wilt u meerdere ruimtes verwarmen, dan kunt u betere kiezen voor een pelletkachel die u op uw cv kunt aansluiten.

Inbouw of vrijstaande pelletkachel

Of u kiest voor een inbouw of een vrijstaande pelletkachel is meestal afhankelijk van uw mogelijkheden. Een inbouwpelletkachel wordt meestal gebruikt als vervanger voor de openhaard of inbouwhaard. Omdat deze mooi is weggewerkt in de muur neemt deze minder ruimte in beslag. Vrijstaande pelletkachels zijn beschikbaar in meerdere varianten dus u kunt kiezen uit diverse maten, stijlen en modellen.

Het verschil tussen stralingswarmte en convectiewarmte


Stralingswarmte wordt uitgestraald door de hete oppervlaktes van de kachel. Om de warmte te voelen, moet u zich binnen het bereik van deze straling bevinden. Denk bijvoorbeeld aan een kampvuur; u moet dichtbij komen om de warmte op uw handen te voelen. Een pelletkachel die voornamelijk stralingswarmte gebruikt, wordt heet aan de buitenkant.

Convectiewarmte verwarmt de lucht in de kamer. Deze verwarmde lucht stijgt op en verspreidt zich, waardoor er een luchtcirculatie ontstaat die de hele kamer verwarmt. Bij een pelletkachel die vooral convectiewarmte gebruikt, kan de buitenkant van de kachel warm worden, maar wordt niet zo heet als bij een kachel die op stralingswarmte werkt.

Pelletkachel met convectiewarmte (Luchtverwarming)

Een pelletkachel met convectiewarmte zuigt koude lucht op en blaast warme lucht de kamer in. Hierbij wordt de warmte overgedragen door beweging van lucht. Dit proces wordt ook wel luchtverwarming genoemd. Een pelletkachel met convectiewarmte verwarmt de ruimte door warme lucht de kamer in te blazen.

Een pelletkachel met convectiewarmte werkt het beste als de warme lucht zo laag mogelijk wordt uitgeblazen. Zo zal de warme lucht vanaf de grond opstijgen, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Kies dus voor een pelletkachel die de lucht zo laag mogelijk of naar beneden uitblaast.

Natuurlijke convectie of geforceerde convectie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen pelletkachels met natuurlijke convectie of geforceerde convectie.

Pelletkachel met natuurlijke convectie

Pelletklachels met een natuurlijke convectie verspreiden de warmte door een natuurlijk proces. Natuurlijke convectie ontstaat omdat warme lucht minder dicht is dan koude lucht. De warme lucht zal opstijgen waardoor er luchtcirculatie ontstaat.

Pelletkachel met geforceerde convectiewarmte

Een pelletkachel met geforceerde convectiewarmte blaast de warme lucht de kamer in met behulp van een ingebouwde convectieventilator. Pelletkachels met geforceerde convectie zullen de ruimte sneller verwarmen, maar zijn minder stil door het geluid van de ventilator.

Pelletkachel met stralingswarmte

Een pelletkachel met stralingswarmte wordt heet aan de buitenkant. Om de warmte te voelen moet u zich binnen het bereik van de straling bevinden. Door het hete oppervlak, wordt de warmte overgedragen aan de ruimte. Dit gebeurt door middel van infraroodstraling, dus de warmte wordt direct overgedragen op mensen en objecten in de buurt van de kachel. Hierbij is geen luchtverplaatsing nodig.

Airplus pelletkachel

Een Airplus pelletkachel beschikt over een geavanceerde luchtstroombeheersing en meerdere ventilatieopties. De nieuwe Airplus techniek zorgt voor een verbeterde verbranding en de extra convectieventilatoren zorgen dat de lucht effectiever door de ruimte wordt verspreid.

Pelletkachel met kanalisatie

Een pelletklachel met kanalisatie is een lucht pelletkachel die extra buizen heeft. Deze buizen kunt u door de muur in een nabijgelegen kamer laten uitkomen. De warme lucht uit de pelletkachel zal via de buizen de andere kamers instromen. Zo kunt u meerdere ruimtes met een luchtpelletkachel verwarmen. 

Kies de juiste pelletkachel


Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste pelletkachel voor uw persoonlijke situatie. Neem contact met ons op voor advies op maat.

Welke pelletkachel past bij mij? Tips voor de aanschaf van een pelletkachel

Om de juiste pelletkachel te kiezen die perfect aansluit bij uw wensen en behoeften zijn er een aantal punten die u kunt overwegen. Denk aan het model, de opties, de aansluiting van het rookkanaal, het vuurzicht, de vorm en misschien wel het belangrijkste: het vermogen van de pelletkachel.

Kies uw model pelletkachel

Naast de vrijstaande pelletkachel kunt u kiezen voor de inbouw pelletkachel of het wandmodel. Deze pelletkachel kunt u aan de muur hangen. Of misschien wilt u wel een pelletkachel met oven een kookplaat, een zogeheten pelletfornuis.

platte wandpelletkachel

Wandmodel – platte pelletkachel

Een wandmodel pelletkachel is een platte pelletkachel die u aan de muur kunt ophangen. Ideaal voor kleinere ruimtes.

Kies uw opties

Een pelletkachel kan verschillende opties hebben. Zo zijn er pelletkachels met een bijbehorende afstandsbediening of een pelletkachel met Wi-Fi die u kunt bedienen via een app op uw smartphone.

afstandsbediening voor pelletkachel

Aansluiting rookkanaal pelletkachel

Denk na waar u uw pelletkachel wilt plaatsen en kies op basis daarvan een passende aansluiting van het rookkanaal. Afhankelijk van de pelletkachel kan het rookkanaal via de achterkant, de bovenkant of via de zijkant worden aangesloten.

Het vuurzicht van een pelletkachel

Bij de meeste pelletkachels heeft u zicht op de vlam via de voorzijde van de kachel. Dit wordt ook wel de fronthaard genoemd. Naast de pelletkachel met het kachelruitje aan de voorkant zijn er nog verschillende vuurzichten mogelijk.

  • Fronthaard
  • 2-zijdige haard of Hoekhaard
  • 3-zijdige haard
  • 4-zijdige haard
  • Doorkijkhaard of tunnelhaard
  • Roomdivider haard

Het juiste vermogen pelletkachel

Om zo voordelig mogelijk te stoken en maximaal comfort te behalen is het belangrijk dat het aantal kilowatt goed aansluit bij de oppervlakte van de ruimte die u wilt verwarmen. Lees hier meer over hoe u het juiste vermogen voor uw pelletkachel kunt berekenen.

Advies nodig? Neem contact op!


Heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuze of heeft u andere vragen? Neem contact met ons op voor deskundig advies op maat!

Denk ook aan onderhoud

Als mensen bij ons een pelletkachel aanschaffen, dan wijzen wij altijd op het onderhoud dat erbij komt kijken. Een pelletkachel is een product dat hout verbrandt en heeft bewegende onderdelen binnen in. Om dit systeem goed te laten werken is het belangrijk dat u uw pelletkachel regelmatig schoonmaakt; daar wordt niet altijd bij stil gestaan. Dit onderhoud duurt niet lang, maar het is wel belangrijk dat het regelmatig gebeurt. In dit artikel leest u alles over het onderhoud aan uw pelletkachel.

Automatische reiniging

Pelletkachels met automatische reiniging (AutoClean) hebben een zelfreinigend branderbakje. Voordat de pelletkachel aanspringt wordt het branderbakje automatisch geleegd in de aslade. Let op: Dit betekent niet dat u geen onderhoud meer hoeft uit te voeren aan uw pelletkachel. Het is belangrijk dat u de aslade leegt en de asresten opzuigt met een speciale aszuiger.

Ontdek onze exclusieve merken pelletkachels bij NGH

Er zijn veel verschillende merken pelletkachels op de markt. Als officiële importeur van het merk Alfa Plam en Calux hebben wij bewust gekozen om ons volledig te richten op deze twee merken. Zo kunnen wij u voorzien van specialistisch advies en goede service.

Pelletkachels van Alfa Plam

Alfa Plam produceert hoogwaardige en innovatieve pelletkachels met een zuinig verbruik. Door gebruik te maken van geavanceerde Italiaanse technologie en de beste onderdelen uit de branche halen de pelletkachels van Alfa Plam zeer hoge prestaties die alleen duurdere merken kunnen evenaren. In 2015 heeft Alfa Plam het Italiaanse merk Calux in het assortiment opgenomen.

De voordelen van een Alfa Plam pelletkachel

Alfa Plam pelletkachels staan bekend om de hoogwaardige ‘heavy duty’ kwaliteit. De pelletkachels hebben een lange levensduur, zelfs bij zeer intensief gebruik. Het metaal wordt gesneden met de meest precieze lasersnijder ter wereld, wat zorgt voor een naadloze aansluiting van de onderdelen en een super strakke afwerking.

Alfa Plam pelletkachels zijn stil

Een pelletkachel van Alfa Plam hoor je bijna niet. Alleen bij het opstarten hoor je de pelletkachel werken. Daarna gaat het geluid over naar een rustig gezoem op de achtergrond dat je amper hoort.

Hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs

Alfa Plam richt zich op het ontwikkelen van degelijke producten die gemaakt zijn voor dagelijks gebruik. Omdat ze geen dure marketingcampagnes voeren kunnen ze deze hoogwaardige pelletkachels aanbieden tegen een lagere prijs dan producten met een vergelijkbare kwaliteit.

Pelletkachel kopen via onze dealers

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn hebben wij een netwerk opgebouwd van officiële Alfa Plam verkooppunten en installateurs in Nederland en België. Zo kunnen wij u doorverwijzen naar uw lokale vakman en profiteert u van de beste service.

Contactinformatie

Voor vragen over aanschaf, service, onderhoud en installatie van uw pelletkachel kunt u contact met ons opnemen via onderstaande gegevens:

Garantieregeling

Als onze pelletkachel zijn standaard voorzien van 2 jaar fabrieksgarantie. Alle onderdelen zijn verkrijgbaar. Neem contact met ons op als er iets mis is met uw pelletkachel.

Conclusie

Als u een pelletkachel wilt aanschaffen staan wij klaar voor advies, service, onderhoud en installatie. Bestel direct online of loop binnen bij een van de officiële Alfa Plam verkooppunten.

Veel gestelde vragen

Check hieronder de vragen die wij vaak krijgen van mensen die een pelletkachel willen aanschaffen. Overige vragen kunt u vinden op de pagina veel gestelde vragen over pelletkachels. Voor alle antwoorden op uw vragen kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

Is het verstandig om een pelletkachel te kopen?

Ja, het is verstandig om een pelletkachel te kopen. Pellets zijn een voordelige brandstof en het biedt een goede uitkomst als men op het platteland woont.

Is er nog subsidie op pelletkachels?

Nee, er is geen subsidie meer op pelletkachels[2]. De subsidie op pelletkachels is afgeschaft sinds 01 januari 2020.

Kan er ook gewoon hout in een pelletkachel?

Nee, u kunt geen gewoon hout in een pelletkachel toevoegen. U dient gebruik te maken van pellets met een EN+A1 keurmerk.

Wat is de kleinste pelletkachel?

De kleinste pelletkachel is de Xila en heeft een vermogen van 6 kW. Daarna komt de Una deze heeft een vermogen van 7 kW.

Wat is de beste pelletkachel?

Alfa Plam pelletkachels worden gezien als de beste pelletkachels. Dit komt door de hoogwaardige kwaliteit en de goede prijs kwaliteitsverhouding.

Kan een pelletkachel in een overkapping?

Ja, een pelletkachel kunt u onder uw overkapping zetten.

Zijn jullie pelletkachels weleens in de aanbieding?

Wij hanteren standaard een zo laag mogelijke prijs. Check deze pagina voor onze actuele pelletkachel aanbiedingen.

Wat voor rookkanaal voor pelletkachel?

Het rookanaal van een pelletkachel heeft een diameter van 8 cm. Voor het eerste stuk kunt u een buis van 80 mm gebruiken. Daarna stapt u over op een dubbelwandige buis met een binnendiameter van 100 mm.

Hebben pelletkachels nog toekomst?

Ja, een pelletkachel kunt u in de toekomst gewoon blijven gebruiken. Er zijn echter wel regels opgesteld waaraan de pelletkachels moeten voldoen, zoals het EcoDesign keurmerk. Lees hier meer over de wet- en regelgeving voor pelletkachels.

Kan een pelletkachel in een veranda?

Ja, een pelletkachel kun u onder uw veranda plaatsen. U heeft alleen een rookanaal en stroomaansluiting nodig.

Pelletkachel kopen op afbetaling

Voor vragen over aanschaf, service, onderhoud en installatie van uw pelletkachel kunt u contact met ons opnemen via onderstaande gegevens:

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
houtgestookt cv fornuis
Winkelwagen