het-verschil-tussen-houtkachel-en-pellettkachel

Houtkachel of pelletkachel: wat is het verschil in 2024?

Wat is het verschillen tussen een houtkachel en pelletkachel? En wat zijn de overeenkomsten? En wat is nu de beste keuze voor uw situatie anno 2024? In dit artikel geven wij antwoord op al uw vragen, zodat u een goed beeld krijgt welk product het beste bij uw specifieke situatie past. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken over de aankoop van uw nieuwe verwarmingssysteem. Lees snel verder!

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Houtkachels vs pelletkachels: wat zijn de belangrijkste verschillen?

  Een pelletkachel brandt op pelletkorrels, die wat gebruiksvriendelijker zijn. Bij een houtkachel bent u veel meer bezig met het brandhout. Daarnaast heeft een pelletkachel een hoger rendement dan een houtkachel, waardoor u zuiniger zult stoken. Een houtkachel heeft een natuurlijke trek, terwijl een pelletkachel gebruikmaakt van geforceerde trek.

  Warmteafgifte

  Een pelletkachel verwarmt uw kamer op een andere manier dan een houtkachel. Een houtkachel geeft warmte af doormiddel van stralingswarmte. Stralingswarmte stuurt warmtestralen de kamer in. Personen en objecten, als meubels en wanden, die zich in het bereik van deze straling bevinden nemen deze warmte op en geven deze warmte weer af. Stralingswarmte wordt door de mens als aangenaam ervaren.

  Een pelletkachel geeft warmte voornamelijk af door middel van convectiewarmte. Convectiewarmte verwarmt de lucht, die vervolgens door een ventilator of op natuurlijke wijze door de kamer wordt verspreid. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht circuleert en de hele ruimte gelijkmatig verwarmt. Pelletkachels combineren vaak convectiewarmte met een bepaalde mate van stralingswarmte, maar de hoofdmethode is convectie.

  Brandstof

  Hoewel beide kachels hout verbranden, gebruiken pelletkachels een andere brandstof dan houtkachels. Pelletkachels gebruiken geperste afvalhout als brandstof, wat efficiënter en milieuvriendelijker is dan het verbranden van houtblokken in uw houtkachel.

  Rookgassen

  Vanwege de efficiëntere verbranding en de drogere brandstof produceert een pelletkachel minder rook dan een houtkachel. De rook van een pelletkachel is schoner en bevat minder fijnstof en koolmonoxide.

  Afvoer van de rookgassen

  Houtkachels maken gebruik van een schoorsteen met natuurlijke trek en een pelletkachel heeft een geforceerd afvoersysteem. Bij een geforceerd systeem wordt de rook door een ventilator naar buiten geblazen.

  Sfeer

  Een houtkachel is wat sfeervoller dan een pelletkachel. Dit komt vooral door het verschil in de vlam en het ontbreken van het knisperende geluid bij een pelletkachel. 

  Geluid

  Het geluid van een houtkachel is wat gezelliger dan het geluid van een pelletkachel. Bij een houtkachel hoort u een knisperend en knetterend geluid door het verbranden van het hout. Pelletkachels produceren een zacht zoemend geluid van de mechanische onderdelen (zoals de pellettoevoer en de ventilator) en u hoort minder knisperende geluiden.

  Vlam

  De vlam van een houtkachel is groter en rustiger dan de vlam van een pelletkachel. De vlam van een houtkachel veranderd naarmate de houtblokken verbranden en hoe de vlam eruitziet is afhankelijk van het soort hout, de hoeveelheid lucht die erbij komt en hoe vaak u het vuur opstookt. Bij een pelletkachel is de brandstof altijd gelijk en wordt gelijkmatig toegevoerd. Dat maakt de vlam van een pelletkachel veel constanter.

  vlam van een houtkachel vs pelletkachel

  Rendement

  Een pelletkachel heeft een hoger rendement dan een houtkachel. Het rendement van een moderne houtkachel ligt tussen de 75 en 85%. Een pelletkachel heeft een rendement van boven de 90%.

  Temperatuur regelen

  Met een pelletkachel kunt u veel beter de temperatuur regelen dan met een houtkachel. U kunt uw pelletkachel instellen op de gewenste tempratuur (bijvoorbeeld 22 graden) en de kachel zal dan zorgen dat uw kamer deze temperatuur heeft. Bij een houtkachel is de temperatuur niet exact te regelen.

  Aansteken

  Een houtkachel moet u handmatig aansteken, een pelletkachel heeft een automatische ontsteking.

  Stroom

  In tegenstelling tot een houtkachel heeft een pelletkachel stroom nodig om alle mechanische onderdelen te laten werken. 

  Traditie

  De houtkachel heeft een veel langere geschiedenis dan de pelletkachel. Houtkachels werden al gebruikt voor het jaar 1600. De eerste pelletkachel is geïntroduceerd in 1987.

  Gebruiksgemak

  Een pelletkachel is een stuk gebruiksvriendelijker dan een houtkachel. Dit komt omdat de pelletkachel automatisch werkt en u minder met de brandstof bezig bent.

  Display

  Een pelletkachel heeft een display waarmee u de kachel bedient en een houtkachel werkt analoog.

  Thermostaat

  In tegenstelling tot een houtkachel kunt u uw pelletkachel met een thermostaat verbinden om zo de temperatuur te regelen.

  Wi-Fi

  Afhankelijk van het model kunt u een pelletachel met Wi-Fi verbinden, met een houtkachel kan dat niet. Dit kan handig zijn als u uw kachel van een afstand wilt bedienen via uw smartphone of wifithermostaat. 

  Wat zijn de overeenkomsten tussen houtkachels en pelletkachels?

  Pelletkachels en houtkachels hebben veel overeenkomsten. Hoewel de brandstof op een iets andere manier wordt vervaardigd, zijn het allebei kachels die hout verbranden om warmte te genereren. Daarom hebben beide soorten een rookkanaal nodig om de rookgassen af te voeren en moet er vergelijkbaar onderhoud worden uitgevoerd. Omdat beide soorten kachels een kachelruitje hebben met echt vuur, creëren ze een knusse sfeer in uw woning.

  Pelletkachel versus houtkachel, welke kunt u het beste kiezen?

  Stel uzelf de volgende vragen voordat u voor een hout- of pelletkachel kiest.:

  • Heeft u veel hout ter beschikking?
  • Wilt u veel met het hout bezig zijn of wilt u een kant en klare brandstof?
  • Wilt u zelf met het vuur bezig zijn of wilt u dat de kachel automatisch zijn werk doet?
  Pelletkachel Houtkachel
  Rendement > 90% 75 - 85%
  Brandstof Pellets Hout
  Onderhoud Regelmatig Regelmatig
  Brandstofopslag Droge opslag binnen Opslag buiten
  Gebruiksgemak Automatische werking Handmatige bediening
  Vuuraanzicht Meestal vooraanzicht Variabel
  Vlam Constant Variabel
  Stroomverbruik Ja Nee
  Ontsteking Automatisch Handmatig
  Trek Geforceerde trek Natuurlijke trek
  Warmteafgifte Convectiewarmte Stralingswarmte
  Temperatuur instellen Ja Nee
  Bediening via display Ja Nee
  Aansluiten op thermostaat Ja Nee
  Wi-Fi Optioneel Nee

  Wanneer kiest u voor een houtkachel?

  Of u voor een houtkachel kiest heeft vooral te maken hoe u hem wilt gebruiken en of u veel hout ter beschikking heeft. Als u een groot stuk land heeft met veel bomen, dan heeft u veel gratis brandhout. In dat geval zou een houtkachel een goede keuze zijn. U kiest voor een houtkachel als u:

  Wanneer kiest u voor een pelletkachel?

  U kiest voor een pelletkachel als u:

  Veel gestelde vragen

  Wat zijn de verschillen in maandelijkse kosten?

  De maandelijkse kosten voor uw hout- of pelletkachel worden bepaald door de prijs van de brandstof. Houtpellets hebben een stabielere prijs dan haardhout. Als u in een gebied leeft waar veel hout beschikbaar is, kunt u haardhout voordelig verkrijgen. De prijs van pellets is consistenter, maar kan in de zomer een stuk voordeliger zijn dan in de winter vanwege de lagere vraag. Omdat een pelletkachel ook stroom verbruikt, zult u maandelijks iets meer kosten aan elektriciteit hebben; dit verbruik is echter zeer gering.

  Wat is goedkoper stoken houtkachel of pelletkachel?

  Over het algemeen zijn pelletkachels goedkoper om te stoken dan houtkachels. Dit komt omdat pellets efficiënter verbranden dan houtblokken en een hogere verbrandingstemperatuur hebben. Bovendien zijn pellets meestal goedkoper dan houtblokken per kW die ze opleveren.

  Is een pelletkachel gezonder dan een houtkachel?

  Ja, een pelletkachel heeft een betere verbranding waardoor de uitstoot lager is en dus gezonder. In vergelijking met een houtkachel kan de uitstoot van fijnstof tot wel 70% minder zijn.

  Wat is beter hout of pelletkachel?

  De verbranding van pelletkachel is beter dan een houtkachel. Met een rendement van 93% stookt u zuinig en komt er bij pelletkachels minder fijnstof vrij dan bij houtkachels. Dit is beter voor uw portemonnee en het milieu.

  Hout of pelletkachel kopen

  Bestel uw hout- of pelletkachel online of bij uw lokale vakman. Neem contact met ons op voor een verkooppunt bij u in de buurt of bestel direct online!

  David Pallet van de klantenservice
  NGH
  Voor persoonlijk advies op maat kunt u contact met ons opnemen

  Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

  Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
  houtgestookt cv fornuis
  Winkelwagen