Pelletkachel voor- en nadelen

Als u voor een pelletkachel kiest, dan profiteert u van verschillende voordelen. Pelletkachels zijn eenvoudig te bedienen en de brandstof is relatief goedkoop in de aanschaf. Daarnaast is het een milieubewuste keuze, stoken met pellets is namelijk duurzaam. Maar het brengt ook enkele nadelen met zich mee. In dit artikel gaan wij dieper in op de voor- en nadelen van een pelletkachel, zodat u een wel overwogen keuze kunt maken bij de aanschaf van uw nieuwe verwarmingssysteem. Lees dus snel verder!

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

  • Gebruiksvriendelijk
  • Stoken met hoog rendement
  • Duurzaam en milieuvriendelijk
  • Een mooie vlam van echt vuur
  • Uitstekende verbranding
  • Onafhankelijk van aardgas
  • Voordelig als bijverwarming
  • De brandstof is voordeliger dan mazout, hout of aardgas
  • Weinig as (rond de 0,5% asresten)
  • Kant en klare brandstof, dus minder sjouwen
  • Rookkanaal eenvoudig te plaatsen
  • Eenvoudige installatie
  • Lage uitstoot van fijnstof
  • CO2-neutraal
  • Minder gas verbruiken, goedkoop van het gas af
  • Mooi ontwerp
  • Groot gemak

  Wat zijn de nadelen van een pelletkachel?

  • Droge opslag voor pellets nodig
  • Regelmatig bijvullen van de pellettank
  • Regelmatig onderhoud is vereist
  • Rookkanaal aansluiting
  • Minder charme door een minder mooie vlam
  • Elektriciteitsverbruik
  • Aanschafkosten
  • Geluid
  • Pellets zijn verpakt in 15 kilo zakken
  • Uitstoot van fijnstof

  Meer informatie over de voordelen van de pelletkachel

  Hieronder gaan wij dieper in op de voordelen van een pelletkachel.

  Gebruiksvriendelijk

  Een groot voordeel van een pelletkachel is het gebruiksgemak. U hoeft zelf niet meer veel te doen, omdat de kachel automatisch zijn werk doet. Als u een keer per dag de pellets bijvult en de aslade en het branderbakje uitzuigt kunt u de hele dag stoken. De kachel zal automatisch aan en uitgaan om uw kamer op de ingestelde temperatuur te houden.

  Stoken met hoog rendement

  Door een rendement van meer dan 90% zal het grootste gedeelte van uw brandstof daadwerkelijk gebruikt worden om uw kamer te verwarmen en blijven er weinig asresten over. Dit is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

  Duurzaam en milieuvriendelijk

  De brandstof wordt samengesteld uit afvalhout uit de houtindustrie. Als u voor de juiste pellets kiest, worden er geen extra bomen gekapt voor uw houtpellets. Omdat het afvalhout evenveel CO2 uitstoot als het vergaat of als u het opstookt, maakt dit geen verschil voor het milieu. 

  Een mooie vlam van echt vuur

  Een pelletkachel verbrandt houtpellets en heeft dus een echte vlam die u door het kachelruitje kunt zien. Naast de heerlijke warmte geeft de vlam een gezellige en romantische sfeer als u op een donkere winteravond uw woning verwarmt.

  Uitstekende verbranding

  Als u uw pelletkachel goed schoonhoudt dan heeft deze een uitstekende verbranding. Hierdoor zult u optimaal profiteren van de brandstof en komen weinig schadelijke stoffen vrij.

  Onafhankelijk van aardgas

  Als u voor een pellet verwarming kiest dan bent u onafhankelijk van aardgas. Zo kunt u voordelig blijven stoken als de gasprijs weer eens omhoogschiet. En een pelletkachel werkt goed samen met uw bestaande gasinstallatie, dus u hoeft geen keuze te maken tussen het een en het ander.

  Voordelig als bijverwarming

  Als u uw pelletkachel als bijverwarming zult gebruiken, dan zult u dit snel merken aan uw energierekening. Vaak wordt de pelletkachel gebruikt voor het verwarmen van de woonkamer. U maakt alleen gebruik van gas tijdens het douchen of als u bijvoorbeeld de bovenverdieping wilt verwarmen; u draait even aan de thermostaat en uw huidige verwarmingssysteem neemt het weer over.

  De brandstof is voordeliger dan mazout, hout of aardgas

  De prijs van pellets was tot nu toe altijd ten minste 50% goedkoper dan aardgas. Ook in vergelijking met mazout en hout ligt de prijs voor houtpellets een stuk lager.

  Weinig as (rond de 0,5% asresten)

  Door de uittekende verbranding zullen er maar weinig asresten overblijven. U hoeft dus weinig onderhoud te plegen en bijna de complete pellet wordt omgezet in warmte.

  Kant en klare brandstof, dus minder sjouwen

  Pelletkorrels zijn een kant en klare brandstof en zijn meestal verpakt in 15 kilo zakken. Deze kunt u direct in uw pelletkachel gooien. U hoeft dus geen hout te kloven, stapelen en slepen.

  Rookkanaal eenvoudig te plaatsen

  De rookgassen van een pelletkachel hebben een veel lagere tempratuur dan de rookgassen van een houtkachel. Daarom is het veel goedkoper en eenvoudiger om het rookkanaal voor een pelletkachel te plaatsen.

  Eenvoudige installatie

  Een pelletkachel is relatief eenvoudig te installeren. U hoeft alleen een geschikt rookkanaal te plaatsen en er moet een stopcontact in de buurt zijn. Als u een beetje handig bent kunt u dit zelf doen, maar wij raden u aan dit door een vakman te laten doen.

  Lage uitstoot van fijnstof

  In vergelijking met andere brandstoffen is de uitstoot van fijnstof bij een pelletkachel zeer laag[1]. Zie onderstaande tabel:

  Gemiddelde uitstoot van fijn stof per kachel (PM2.5 - g/GJ)
  Open haard 820
  Houtkachel geïnstalleerd vóór 2000 740
  Kolenkachel (oud) 450
  Houtkachel geïnstalleerd tussen 2000 en 2014 370
  Accumulatiekachel (bv. speksteekkachel) geïnstalleerd vóór 2014 370
  Kolenkachel (modern) 220
  Houtkachel geïnstalleerd na 2014 93
  Accumulatiekachel (bv. speksteekkachel) geïnstalleerd na 2014 93
  Pelletkachel 60

  Deze tabel geeft de gemiddelde uitstoot van fijn stof (PM2.5) weer, gemeten in gram per gigajoule (g/GJ) energieverbruik. PM2.5 verwijst naar deeltjes met een diameter van 2,5 micrometer of kleiner, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

  CO2-neutraal

  Stoken met houtpellets is CO2 neutraal. Dit komt doordat de CO2 die de boom tijdens zijn groei heeft opgenomen, ongeveer gelijk is aan de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de verbranding ervan. Hiervoor moet het hout van de pellets wel afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Let heirbij op het FSC keurmerk[2].

  Minder gas verbruiken, goedkoop van het gas af

  Als u een pelletkachel in combinatie met uw gasinstallatie gebruik dan zal uw gasverbruik dalen. U kunt voor bepaalde ruimtes gebruik maken van de pelletkachel terwijl u de overige ruimtes met uw bestaande cv verwarmt. Of u gebruikt uw gas alleen nog om te douchen.

  Mooi ontwerp

  Pelletkachels zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kunt u altijd wel een model vinden dat u mooi vindt en dat goed in uw interieur past. Keuze zat!

  Groot gemak

  Het grootste voordeel van een pelletkachel is dus het grote gemak waarmee u hout stookt. De houtpellets zijn duurzaam en handig verpakt zodat u niet meer met het hout bezig hoeft te zijn. Omdat de kachel automatisch werkt hoeft u ook niet meer met het vuur bezig te zijn, terwijl u wel de gezelligheid en warmte ervaart van een dansend vlammetje in uw woonkamer.

  voordeel pelletkachel

  Wat zijn de nadelen van een pelletkachel?

  Naast al deze voordelen brengt een pelletkachel ook een aantal nadelen met zich mee. Hieronder hebben wij de nadelen van de pelletkachel nog eens nader toegelicht.

  Droge opslag voor pellets nodig

  Een nadeel van een pelletkachel is de opslag van de houtpellets. Pellets nemen ruimte in beslag en het is belangrijk dat u een geschikte opslagplek heeft. Deze mag niet vochtig zijn, omdat zo de kwaliteit van de pellets achteruit zal gaan.

  Regelmatig bijvullen van de pellettank

  De pellettank moet regelmatig worden bijgevuld. Afhankelijk van uw stookgedrag zal u deze iedere 1 tot 5 dagen moeten bijvullen. Omdat de pellets vaak in een 15 kilo zak zijn verpakt en het pelletreservoir redelijk hoog is, moet u deze zak tillen. Dit kan best een zwaar klusje zijn als u minder goed ter been bent. U kunt de pellets ook bijvullen met een schep zodat u niet zo zwaar hoeft te tillen.

  Regelmatig onderhoud is vereist

  Een van de nadelen waar niet altijd bij wordt stilgestaan bij de aanschaf van een pelletkachel is het regelmatige onderhoud dat erbij komt kijken. Voor een optimale werking en een lange levensduur is het belangrijk dat het onderhoud zowel dagelijks als wekelijks wordt uitgevoerd. Dit is een kwestie van de aslade legen en de asresten wegzuigen en is zo gebeurt. Eens per jaar moet er groot onderhoud worden uitgevoerd door een servicemonteur.

  Rookkanaal aansluiting

  Een pelletkachel heeft een rookkanaal nodig en kan meestal niet zomaar op uw bestaande rookkanaal worden aangesloten. Als u al een bestaand rookkanaal heeft is dit vaak met wat kleine aanpassingen op te lossen. Heeft u nog geen rookkanaal dan moet dit worden aangelegd op een geschikte plek met zo min mogelijk bochten. Wij adviseren u hierover een vakman te raadplegen of contact met ons op te nemen.

  Minder charme door een minder mooie vlam

  Hoewel een pelletkachel een zichtbare vlam heeft, is deze minder mooi dan de vlam van een houtkachel. Door innovatieve uitvindingen wordt de vlam van een pelletkachel wel steeds mooier.

  Elektriciteitsverbruik

  Een pelletkachel heeft stroom nodig en u zult dus ook wat elektriciteit verbruiken. De hoeveelheid is echter zeer gering en kunt u makkelijk opwekken met bijvoorbeeld een zonnepaneeltje. U hoeft dus niet bang te zijn voor hogere elektriciteitskosten.

  Aanschafkosten

  Bij de aanschafkosten moet u denken aan de kosten voor pelletkachel zelf, maar ook de installatie ervan. Dit kan in het begin wat hoog uitvallen, maar dit zijn eenmalige kosten die u snel kunt terugverdienen door de lagere energiekosten.

  Geluid

  Nog een bijkomend nadeel van een pelletkachel is het geluid van het mechanisme in de kachel. U hoort bijvoorbeeld als er pellets naar het branderbakje worden gebracht of de ventilator die de warmte de kamer inblaast. Vaak is er wat meer volume als de kachel opstart, wat daarna overgaat naar een rustig gezoem op de achtergrond.

  Pellets zijn verpakt in 15 kilo zakken

  De houtpellets zijn meestal verpakt in 15 kilo zakken. Als u minder goed ter been bent kan dit best zwaar tillen zijn.

  Uitstoot van fijnstof

  Hoewel de uitstoot van fijnstof laag is, is er wel een uitstoot van fijnstof. En het inademen van fijnstof kan ook bij lage hoeveelheden voor gezondheidsklachten zorgen[3].

  Conclusie

  Hoewel een pelletkachel veel voordelen heeft zijn er ook een aantal nadelen. Deze nadelen kunnen tegelijkertijd ook voordelig voor u uitpakken. Maak een gedegen afweging tussen de voor- en nadelen van een pelletkachel en kijk goed naar uw persoonlijke situatie zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Als u vragen heeft of meer advies wilt inwinnen over de voor- en nadelen, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord zodat u een goede keuze kunt maken over de aanschaf van uw nieuwe pelletkachel.

  Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

  Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
  houtgestookt cv fornuis
  Winkelwagen