installeren van pelletkachel door monteur

Pelletkachel installeren - monteur inschakelen of zelf doen?

Als u zelf een beetje handig bent kunt u zelf uw pelletkachel installeren. Wij raden echter aan om dit door een ervaren installateur te laten doen. Zo kunt u verantwoord en met een goed gevoel uw woning verwarmen. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft bij de installatie van uw pelletkachel!

Bel: +31432041544

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Installatie pelletkachel

  Voor het installeren van een pelletkachel zijn regels vastgelegd in het Nederlandse bouwbesluit[1]. Hierin is onder andere vastgelegd dat de kachelpijp minimaal tot boven de nok van het dak moet uitkomen, deze mag dus niet horizontaal door de gevel uitmonden. Raadpleeg de handleiding van uw specifieke pelletkachel en let op de wet en regelgeving die in uw regio van toepassing is.

  Mag ik zomaar een pelletkachel plaatsen?

  Ja, u mag zelf een pelletkachel plaatsen, maar dat kan nadelig zijn voor uw garantie of verzekering. Wij adviseren om de installatie uit te laten voeren door een erkende installateur. Zo weet u zeker dat het volgens de actuele wetten en regels gebeurt en krijgt u uitleg hoe u de pelletkachel het beste kunt gebruiken.

  Aandachtspunten

  Let op de volgende punten bij het installeren van uw pelletkachel:

  • Zorg ervoor dat de afstand van het rookkanaal tot de erfgrens van de buren minimaal 1 meter is.
  • Zorg voor een afstand van ten minste 0,5 meter tot (delen van) uw woning zoals gevel of balkon.
  • De kachelpijp moet bestendig zijn tegen het klimaat en rukwinden. Wij adviseren het gebruik van een hoogwaardige dubbelwandige inox kachelpijp.
  • Het rookkanaal dat door de muur gaat moet dubbelwandig zijn.
  • De buren mogen geen overlast ervaren.
  • Laat alles door een gecertificeerde installateur berekenen.

  Het rookkanaal van de pelletkachel aansluiten

  Een pelletlkachel moet goed worden aangesloten en brandt het beste als de rookgasafvoer ten minste 1,5 meter omhoog gaat. Het advies is om het rookkanaal in uw woonkamer 2 meter omhoog te laten gaan. U kunt door de muur naar buiten gaan en via de gevel omhoog met een dubbelwandige pijp. Een horizontale geveluitmonding is verboden, dit kan voor gevaarlijke situatie zorgen, bijvoorbeeld bij tegenwind.

  Rookkanaal pelletkachel aanleggen

  U heeft verschillende mogelijkheden voor het aanleggen van uw rookkanaal. Uw pelletkachel afvoer op een bestaande schoorsteen aansluiten is in sommige gevallen mogelijk. Soms moeten er voor de installatie van uw pelletkachel aanpassingen aan uw schoorsteen worden aangebracht. Het is ook mogelijk om een nieuwe kachelpijp aan te leggen. Deze kan door het dak gaan, of door de muur en dan via de gevel van uw huis omhoog. De uitmonding moet altijd boven de nok van het dak uitkomen.

  Kan je een pelletkachel zomaar aansluiten op een bestaande schoorsteen?

  Ja, uw pelletkachel kunt u aansluiten op een bestaande schoorsteen. Omdat er veel condensatie ontstaat is het wel belangrijk dat er een roestvrij stalen pijp in de binnenkant van uw bestaande schoorsteen zit. Zorg er dus voor dat dit wordt nagekeken en deze eerst wordt geïnstalleerd als deze nog niet aanwezig is.

  Pelletkachel aansluiten op een bestaande RVS kachelbuis

  Als uw bestaande schoorsteen al een RVS buis aan de binnenkant heeft kunt u daar gerust uw pelletkachel op aansluiten, mits de diameter hiervan 150 millimeter of minder is. Het is dus belangrijk dat er roestvrij staal aan de binnenkant zit en geen aluminium, dit kan worden aangetast door de rookgassen.

  Hoe lang mag een pijp van een pelletkachel zijn?

  De lengte van het horizontale stuk van uw pellet kachelpijp mag maximaal 1,5 meter zijn. Zorg er voor dat het horizontale stuk altijd zo kort mogelijk is. Hier kan zich roet verzamelen waardoor uw kachel minder goed werkt en een minder goede verbranding heeft. 

  Kan ik zelf een pelletkachel installeren?

  Ja, de installatie van een pelletkachel kunt u zelf uitvoeren. Het meeste werk zit in het correct aanleggen van het rookkanaal. Dit kan via de gevel of via een bestaande schouw. De pelletkachel heeft ook stroom nodig, maar als u een stopcontact in de buurt heeft, is dit een kwestie van de stekker insteken.

  Heb ik mijn pelletkachel goed geïnstalleerd?

  Als u uw pelletkachel zelf heeft geïnstalleerd kunt u ervoor kiezen om alles nog even te laten controleren door een specialist voordat u de pelletkachel gaat gebruiken. De monteur kan nakijken of alles goed is geïnstalleerd is en de pelletkachel voor u op de juiste manier afstellen. Zo kunt u zo voordelig mogelijk stoken en gaat uw pelletkachel het langst mee.

  Hoe vrij moet een pelletkachel staan?

  Omdat een pelletkachel warmte afstraalt, moet u deze goed vrij houden. Zorg dat de wanden en spullen die rondom uw pelletkachel staan voldoende afstand hebben. Uw houtpellets zijn licht ontvlambaar, dus zorg dat deze minimaal 1,5 meter van uw pelletkachel af staan.

  Hoe ver moet een pelletkachel van de muur?

  Omdat een pelletkachel stralingswarmte afgeeft moet deze minimaal 20 cm afstand hebben van alle wanden. Dit kan per model verschillende zijn, dus kijk het vooral na in de handleiding van uw pelletkachel of neem contact op met uw dealer.

  Ik wil mijn pelletkachel laten plaatsen, wie kan dit het beste voor mij doen?

  Om uw pelletkachel op de juiste manier en volgens de regels te laten plaatsen kunt u het beste contact opnemen met NGH. Wij hebben een netwerk van gecertificeerde installateurs opgebouwd die gespecialiseerd zijn in het installeren van Alfa Plam pelletkachels.

  De Beste Pelletkachel Installateur

  Monteur voor pelletkachel

  Hoewel u een pelletkachel zelf kunt aansluiten adviseren wij om dit te laten doen door een ervaren pelletkachel monteur die op de hoogte is van de algemene wet en regelgeving. Zo weet u zeker dat u veilig en verantwoord uw pelletkachel in gebruik kunt nemen. Wij werken samen met gespecialiseerde Alfa Plam installateurs die bij u langskomen om een offerte op maat op te stellen.

  Pelletkachel met installatie kopen bij NGH

  Koop uw nieuwe pelletkachel bij NGH en laat hem installeren door een gecertificeerde installateur. Voor vragen over installatie van uw pelletkachel of advies op maat kunt u contact met ons opnemen via:

  Tel: +31 43 204 1544
  WhatsApp: 0630599579
  Email: info@ngheating.com

  Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

  Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
  houtgestookt cv fornuis
  Winkelwagen