pelletkachel die wordt schoongemaakt

Onderhoud pelletkachel

Onderhoud aan uw pelletkachel is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw pelletkachel zo lang mogelijk mee gaat en zo goed mogelijk blijft werken. Naast het regelmatige onderhoud dat u zelf dient uit te voeren is er ook groot onderhoud aan uw pelletkachel nodig dat u kunt laten uitvoeren door een pelletkachel onderhoudsmonteur. In dit artikel leest u welk onderhoud aan uw pelletkachel zelf kunt uitvoeren en wat u het beste kunt laten uitvoeren door een onderhoudsmonteur.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Waarom is onderhoud aan uw pelletkachel noodzakelijk?

  Regelmatig onderhoud aan uw pelletkachel is noodzakelijk voor een goede verbranding en een lange levensduur. Door stof van de pellets en de mineralen in de rookgassen kunnen de mechanische onderdelen vervuild raken. Door deze regelmatig te reinigen zal uw pelletkachel goed blijven werken en zijn hoge rendement blijven behouden.

  EN Plus-A1-keurmerk-houtpellets

  Invloed van kwaliteit van de pellets op het onderhoud

  Houtpellets van lage kwaliteit hebben geen consistente samenstelling en zullen veel meer roet en asresten achterlaten dan pelletkorrels met een EN+A1 keurmerk. Slechte pellets zullen leiden tot hoge onderhoudskosten en kunnen storingen in uw pelletkachel veroorzaken.

  Hoe vaak heeft een pelletkachel onderhoud nodig?

  Uw pelletkachel heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit bestaat uit dagelijks onderhoud, wekelijks onderhoud, tweewekelijks onderhoud en een jaarlijkse service beurt door een gespecialiseerde onderhoudsmonteur. Voor het jaarlijkse onderhoud kunt u ook een onderhoudscontract afsluiten.

  Pelletkachel schoorsteen vegen, hoe vaak?

  Laat de schoorsteen van uw pelletkachel 1 tot 2 keer per jaar vegen door een schoorsteenveger. Als u de pelletkachel maar af en toe gebruikt is één keer per jaar voldoende. Laat uw schoorsteen iedere 6 maanden vegen als u de pelletkachel het hele jaar door als hoofdverwarming gebruikt.

  Pelletkachel onderhoud prijs en kosten

  De prijs voor het onderhoud aan uw pelletkachel kan verschillen, maar gemiddeld is dit tussen de 150 en 250 euro. De prijs wordt bepaald door de onderhoudsmonteur en de onderhoudswerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Het beste laat u het onderhoud uitvoeren voordat het stookseizoen begint (mei t/m augustus).

  De grote pelletkachel onderhoudsbeurt

  Eén keer per jaar of na 1200 branduren is uw pelletkachel toe aan een grote onderhoudsbeurt. Bij een grote onderhoudsbeurt wordt de pelletkachel compleet uit elkaar gehaald en worden alle onderdelen en de kachelpijpen zorgvuldig gereinigd. Ook wordt het kachelkoord gecontroleerd en zo nodig vervangen zodat alles goed sluit.

  Plan uw onderhoudsbeurt in

  Bel nu: +31432041544

  Problemen pelletkachel, meestal door gebrek aan onderhoud

  De meeste problemen die wij aan de pelletkachels moeten verhelpen komen door gebrek aan onderhoud. Als u uw pelletkachel niet goed onderhoudt, zal dit uiteindelijk leiden tot een slechte verbranding. Een slechte verbranding kunt u herkennen aan stukken onverbrande pellets die in de branderbpot of asladen achterblijven, een ongeregelde vlam en veel rook. Het rendement van uw pelletkachel zal hierdoor een stuk lager worden, waardoor u dus meer aan stookkosten kwijt bent.

  Is onderhoud aan pelletkachel verplicht?

  Nee, onderhoud aan uw pelletkachel is wettelijk gezien niet verplicht, maar het is wel een vereiste voor de goede werking van uw pelletkachel. Regelmatig onderhoud zorgt voor een lange levensduur, een hoog rendement en u zult problemen en storingen voorkomen.

  Onderhoud aan uw pelletkachel dat u zelf moet doen: zo zorgt u voor een perfect onderhouden pelletkachel

  Het dagelijkse ondehoud duurt niet lang als u het eenmaal onder de knie heeft. Hoe lang u bezig zult zijn met het schoonmaken van uw pelletkachel is afhankelijk van de kwaliteit van de houtpellets die u heeft gebruikt. Als u slechte pellets heeft gebruikt dan zullen er resten achterblijven waardoor u te maken krijgt met een slechte verbranding. Alle resten moeten worden verwijderd.

  Zorg dat de pelletkachel volledig is afgekoeld en trek de stekker uit het stopcontact voordat u met het schoonmaken begint.

  Dagelijks Onderhoud

  Voer de volgende onderhoudswerkzaamheden uit na iedere dag dat u uw pelletkachel heeft gebruikt:

  Branderbak en verbrandingskamer schoonmaken

  Haal de branderbak uit uw pelletkachel en reinig alle openingen. Check hierbij ook gelijk of alle kachelkoord nog op de juiste plek zit. Zuig alle asresten in de verbrandingskamer op met een aszuiger. Als u dit gedaan heeft zet u de branderbak weer zorgvuldig terug op de juiste plaats.

  De bovenste aslade leeg maken

  De bovenste aslade maakt u leeg als de as is afgekoeld. Deze kunt u leegschudden of met de aszuiger uitzuigen. Zuig ook alle asresten rondom de aslade op. Als u dit gedaan heeft zet u de aslade weer terug op de juiste plaats.

  Wekelijks onderhoud

  De onderste aslade leegmaken

  De onderste aslade maakt u iedere week leeg. Draai de vleugelmoeren los en haal de aslade eruit. Kiep deze leeg of zuig hem uit met uw aszuiger. Check ook hier weer of het kachelkoord nog goed vast zit. Bij het terugzetten zorgt u dat de aslade en het kachelkoord stevig tegen de kachel aan zitten zodat alles goed is afgesloten.

  Tweewekelijks onderhoud

  De aslade aan de achterkant uitzuigen

  De aslade aan de achterkant reinigt u iedere twee weken. Draai de vleugelmoeren los, haal de aslade eruit en maak deze leeg of zuig deze uit met uw aszuiger. Check of het kachelkoord goed zit en zorg dat de aslade bij het terug zetten stevig tegen de kachel aan zit zodat alles goed sluit.

  Afvoerkanalen boven de verbrandingskamer

  Boven de verbrandingskamer zitten afvoerkanalen. Hier zit een plaat voor die u eerst dient los te schroeven. Daarna kunt u de afvoerkanalen reinigen met de bijgeleverde staalborstel. Duw de staalborstel tot helemaal beneden erin. Als u hiermee klaar bent schroeft u de kap terug en zorgt u dat alles goed sluit.

  Pelletreservoir uitzuigen

  Pellets verliezen stof. Daarom is het belangrijk dat u de pellettank ieder twee weken stofzuigt. Hierdoor voorkomt u problemen die kunnen optreden door de ophoping van stof.

  De kachelruit van uw pelletkachel reinigen

  Als de kachelruit is afgekoeld kunt u de kachelruit van uw pelletkachel reinigen met een droge doek.

  Onderhoud accessoires voor uw pelletkachel

  Accessoires zoals aszuigers of reinigingsborstels kunnen het onderhoud eenvoudiger maken.

  Pelletkachel service en onderhoud bij u in de buurt

  Bent u opzoek naar een onderhoudsmonteur voor uw pelletkachel bij u in de buurt? Neem direct contact met ons op en wij zullen u doorverwijzen naar een specialist bij u in de buurt!

  Wij werken met verschillende gespecialiseerde bedrijven door het hele land zodat er altijd een servicemonteur bij u uit de regio het onderhoud aan uw pelletkachel kan uitvoeren.

  Conclusie

  Het onderhoud aan uw pelletkachel is belangrijk voor een goede werking, een lange levensduur en optimale veiligheid. Door regelmatig onderhoud te verrichten en het grote onderhoudsbeurt uit te besteden aan een vakkundige servicemonteur, kunt u zorgeloos genieten van uw pelletkachel. Wij wensen u veel comfort en stookplezier met uw pelletkachel!

  Nieuwe pelletkachel kopen?

  Koop uw nieuwe pelletkachel bij NGH en profiteer van onze goede service en scherpe prijzen!

  Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

  Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
  houtgestookt cv fornuis
  Winkelwagen