pellets en kachel

Pallet kachel? Oh een pelletkachel!

Pelletkachels worden steeds populairder in Nederland, maar nog niet iedereen weet wat een pelletkachel (precies) is. Als mensen het woord pelletkachel voor het eerst horen denken ze vaak aan een pallet kachel; een kachel die pallets verbrandt. Pallets zijn voor geen enkele kachel een goede brandstof en zeker niet voor een pelletkachel. In dit artikel geven wij antwoord op de meest gestelde vragen over de pelletkachel.

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    Wat is een pallet kachel?

    Een pelletkachel is een kachel die speciaal ontworpen is om te branden op houtpellets. Houtpellets zijn kleine samengeperste korrels, gemaakt van afvalhout en zaagsel. Pelletkachels werken op elektriciteit en hebben een ingebouwd mechanisme dat automatisch houtpellets toevoegt aan een verbrandingskamer. U stelt de gewenste temperatuur in en de pelletkachel doet de rest. U hoeft alleen te zorgen dat er voldoende pellets in het reservoir zitten.

    Let op: een pelletkachel heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven werken. Het is niet veel werk, maar het moet wel regelmatig gebeuren.

    Pelletkachels zijn populair vanwege hun efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Ze produceren weinig rook en hebben een hoog rendement, wat betekent dat ze veel warmte genereren met relatief weinig brandstof. Bovendien zijn houtpellets meestal gemaakt van samengeperst zaagsel en houtsnippers, wat ze tot een duurzamere en hernieuwbare bron van energie maakt in vergelijking met fossiele brandstoffen.

    Hoe werkt een pelletkachel?

    Een pelletkachel werkt automatisch[1] en u kunt de gewenste kamertemperatuur instellen. Als u de pelletkachel inschakelt draait de wormschroef de juiste hoeveelheid pellets vanuit het pellet reservoir naar de vuurhaard. De pellets ontsteken automatisch door het gloeispiraal en de gedoseerde luchttoevoer. U hoeft zelf dus niet met vuur bezig te zijn. Een ventilator in de kachel zorgt ervoor dat de rook door de rookgasafvoer naar buiten gaat.

    Hieronder hebben we de werking van de pelletkachel per stap beschreven.

    1. Inschakelen: Wanneer u de pelletkachel via het display inschakelt, start de pelletkachel op.
    2. Voorgloeien: De ontsteking in de pelletkachel start en gloeit voor.
    3. Pellets toevoegen: De vijzel begint te draaien en brengt de houtpellets vanuit het pellet reservoir naar het branderbakje.
    4. Rookgasventilator: De rookgasventilator begint te draaien, wat zorgt voor de afvoer van rookgassen via de schoorsteen.
    5. Luchttoevoer: Lucht stroomt vanuit de luchttoevoer langs de gloeispiraal naar het branderbakje waar de pellets zich bevinden.
    6. Ontbranding: De gloeispiraal ontsteekt de pellets, waardoor ze ontvlammen.
    7. Rookafvoer: Een ventilator zorgt ervoor dat de rook wordt afgevoerd door de schoorsteen, waardoor de verbrandingsgassen veilig naar buiten gaan.
    8. Gloeibougie wordt uitgeschakeld: Zodra de pelletkachel is opgestart en de pellets goed branden, wordt de gloeibougie uitgeschakeld.
    9. Convectieventilator: Naarmate de kachel opwarmt, wordt de convectieventilator ingeschakeld.
    10. Warmteverspreiding: De convectieventilator blaast de warmte de kamer in, waardoor de ruimte wordt verwarmd.
    11. Uitschakelen: Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt of wanneer de pelletvoorraad is opgebruikt, wordt de toevoer van pellets gestopt.
    12. Ventilatoren uitschakelen: De ventilatoren worden uitgeschakeld en de pelletkachel wordt in ruststand geplaatst, klaar voor de volgende keer dat deze wordt ingeschakeld.

    Kan een pelletkachel werken zonder elektriciteit?

    Ja, er zijn tegenwoordig pelletkachels die geen elektriciteit nodig hebben. Deze pelletkachels zonder stroom zullen ook werken tijdens een stroomuitval, maar ze zijn moeilijk verkrijgbaar. Een elektrische pelletkachel is een stuk voordeliger in de aanschaf.

    Kun je een pelletkachel ‘s nachts laten branden?

    Ja, een pelletkachel kunt u ‘s nachts laten branden. U kunt de pelletkachel op de laagste stand zetten om uw woning in de nacht op temperatuur te houden. Zorg er wel voor dat er genoeg pelletkorrels in de pelletkachel zitten om de nacht door te komen.

    Hoe vaak moet ik een pelletkachel bijvullen?

    Hoe vaak u uw pelletkachel moet bijvullen, hangt af van uw stookgedrag en de capaciteit van het pelletreservoir in uw pelletkachel. In de Luca 12 kunnen 28 kilo pellets, waarmee u tot wel 31 uur kunt stoken.

    Hoeveel graden wordt een pelletkachel?

    Hoeveel graden een pelletkachel wordt is afhankelijk van het vermogen en u kunt de tempratuur van de pelletkachel instellen. Tijdens het verbrandingsproces kan een pelletkachel tempraturen bereiken tussen de 300 en 600 graden. De rook van een pelletkachel heeft een temperatuur tussen de 90 en 180 graden.

    Hond-en-een-palletkachel

    Wat kun je stoken in een pelletkachel?

    In een pelletkachel kunt u alleen houtpellets stoken. Het is belangrijk dat u kiest voor pellets van hoge kwaliteit, anders heeft u veel onderhoud aan uw pelletkachel. U kunt geen hout of andere materialen in uw pelletkachel verbranden.

    Kan er ook gewoon hout in een pelletkachel?

    Nee, u kunt geen gewoon hout in uw pelletkachel verbranden. Dit gaat alleen als u een combikachel heeft die specifiek is ontwikkeld om zowel hout als pellets te verbranden.

    Kan een pelletkachel het hele huis verwarmen?

    Een pelletkachel geeft stralingswarmte af waarmee hij de ruimte verwarmd waarin de pelletkachel staat. Als u uw hele huis met pellets wilt verwarmen is een pellet cv de juiste keuze.

    Hoe steek je pellets aan?

    Als u de pelletkachel start zal de pelletkachel automatisch de pellets aansteken. U bent zelf niet met het vuur bezig en u heeft dus geen aanmaakblokjes of dergelijke nodig. De pelletkachel zorgt zelf voor voldoende zuurstof zodat u een optimale verbranding heeft.

    Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

    Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
    houtgestookt cv fornuis
    Winkelwagen