Verbod op Pelletkachel? Wet, regels en vergunningen

Wet en regelgeving 2024

Regelgeving pelletkachels in 2024

Wij vinden het belangrijk om u goed te informeren over de wet- en regelgeving omtrent pelletkachels. In dit artikel bespreken wij alles wat u moet weten om veilig te stoken.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Pelletkachels, worden ze verboden in de toekomst?

  Nee, pelletkachels zijn niet verboden en er komt ook geen verbod in de toekomst. Het is wel zo dat in 2030 de uitstoot van fijnstof van hout en pelletkachels met 50% verminderd moet zijn. Dit betekent dat er hogere kwaliteitseisen aan de uitstoot van de kachels worden gesteld. Met een moderne pelletkachel met het EcoDesign keurmerk voldoet u aan deze milieueisen.

  EcoDesign keurmerk

  In 2024 mogen alleen nog maar pelletkachels worden ingevoerd die voldoen aan het EcoDesign keurmerk. Let er dus op dat uw nieuwe pelletkachel voldoet aan het EcoDesign keurmerk, zo weet u zeker dat uw pelletkachel niet verboden wordt en bent u goed voorbereid op de toekomst.

  pallet-kachel-wet-en-regel

  Nieuwe regels rookkanaal aansluiten

  Voor de afvoer van uw pelletkachel gelden nieuwe regels en richtlijnen. Let hier goed op als u een nieuwe pelletkachel gaat installeren. Zo voorkomt u onaangename verassingen.

  Wat zijn de regels bij een rookkanaal van een pelletkachel?

  De afvoer van een pelletkachel moet minstens 0,5 meter boven de rand van het dak uitkomen. Voor de installatie ervan dient u een vergunning aan te vragen en een horizontale geveluitmonding is verboden. Wij adviseren u om uw pelletkachel te laten installeren door een erkend installateur, die op de hoogte is van de geldende wet- en regelgeving.

  Heb ik voor een rookkanaal langs de gevel een vergunning nodig?

  Ja, u heeft een vergunning nodig voor een rookkanaal langs de gevel. Het wordt gezien als ‘bouwen van een bouwwerk’ en daarvoor is in Nederland een vergunning nodig. Dit is van toepassing voor zowel de schoorsteen via de gevel als door het dak. Als de wijziging minder dan 0,5 meter is, hoeft u geen vergunning aan te vragen. Dit is vastgesteld in het bouwbesluit 2012, bekijk hier het infoblad over de afvoer van rookgas.

  Heb ik voor een rookkanaal langs de gevel een vergunning nodig?

  Ja, bij nieuwbouw of een verbouwing moet de rookgasafvoer van een pelletkachel minstens 0,5 meter boven de nok van het dak uitkomen. Zo zorgt u voor een goede trek en wordt de rook goed afgevoerd. Bestaande rookkanalen hoeven niet boven het dak uit te komen.

  Verbod op geveluitmonding bij pelletkachels

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2019 een verbod op geveluitmonding bij pelletkachels benadrukt. Het is dus niet toegestaan om een pelletkachel aan te sluiten op een geveluitmonding. Dit verbod geldt voor zowel nieuwe als bestaande pelletkachels.

  instructies uitmonding pelletkachel

  Waar is het verbod vastgelegd?

  Het verbod wordt expliciet vermeld in de nieuwe NEN-2757:2019 norm, waarin wordt bepaald dat geveluitmondingen alleen is toegestaan voor gaskachels. Het Bouwbesluit en het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving stellen dat uitmondingen voor verbrandingstoestellen voor vaste brandstoffen boven het dak moeten uitkomen.

  Informatie van de brandweer

  Om overlast te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de pijp van het rookkanaal voorbij de nok van het dak uitsteekt. Bij een geveluitmonding is dit niet mogelijk en bestaat het risico dat er een gevaarlijke concentratie rook in de kamer ontstaat. Het is een vereiste dat het rookkanaal voldoende trek heeft; aldus de brandweer.

  Informatie van de stichting NHK

  De stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) waarschuwt dat er nog steeds enkele installateurs zijn die de pelletkachel via een gevelafvoer aansluiten. Daarom hebben ze de regelgeving nog eens op een rijtje gezet.

  NHK Logo

  Waarom is het verbod op geveluitmonding bij pelletkachels ingesteld?

  Er is een verbod op geveluitmonding bij pelletkachels om de veiligheid van bewoners te waarborgen. Door de aansluiting van pelletkachels op geveluitmondingen is er risico op koolmonoxidevergiftiging en brand.

  Wat betekent het verbod op geveluitmonding bij pelletkachels voor u als eigenaar van een pelletkachel?

  Als eigenaar van een pelletkachel dient u ervoor te zorgen dat uw pelletkachel op een veilige manier wordt aangesloten. 

  Wat zijn de voordelen van het verbod op geveluitmonding bij pelletkachels?

  Het verbod op geveldoorvoer zorgt ervoor dat pelletkachels op een veilige en verantwoorde manier worden aangesloten.

  Maximale lengte rookkanaal pelletkachel

  Zorg ervoor dat uw rookgasafvoer en lengte heeft tussen de 4 en 7 meter. Hou de horizontale stukken zo kort mogelijk en minder dan 1,5 meter. Hier kan as ophopen waardoor uw pelletkachel meer zal verbruiken. Ga zoveel mogelijk recht omhoog. Als u hoeken moet maken gebruik dan altijd een hoek van 15 of 45 graden.

  Pelletkachel in rijtjeshuis

  Het is zeker mogelijk om een pelletkachel in een rijtjes huiste plaatsen. Zorg er wel voor dat de rookafvoer volgens de actuele wet en regelgeving wordt geïnstalleerd.

  Hoewel het niet strafbaar is, is het wel handig om navraag te doen bij de verhuurder, voordat u een pelletkachel in een huurhuis plaatst.

  Pelletkachel en overlast voor de buren

  Bij windstil of mistig weer kan de rook in uw leefomgeving blijven hangen wat overlast voor uw buren en uzelf kan veroorzaken. U wordt vriendelijk verzocht om geen pellets te stoken bij ongeschikte weersomstandigheden. U kunt het stookalert van het RIVM raadplegen om te checken of u kunt stoken zonder overlast. 

  Hoeveel afstand tussen uw rookkanaal en uw buren?

  De uitmonding van de schoorsteen dient ten minste 100 centimeter afstand te hebben van het erf van uw buren. Dit is vastgesteld in de technische bouwregels van het Besluit bouwwerken leefomgeving. 

  Conclusie

  Het verbod op geveluitmonding bij pelletkachels is belangrijke om veilige te kunnen stoken. Het is van groot belang om op een veilige en verantwoorde manier gebruik te maken van uw pelletkachel. Laat uw pelletkachel daarom installeren door een erkend installateur. Zorg ervoor dat uw kachel op een veilige manier wordt aangesloten op uw rookkanaal.

  Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen​

  Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief
  houtgestookt cv fornuis
  Winkelwagen