Verbruik pelletkachel

Voor een zuinig verbruik van de pelletkachel is het belangrijk dat het vermogen goed is afgestemd op de ruimte die u wilt verwarmen. Verder is het belangrijk dat de parameters van uw pelletkachel juist zijn ingesteld en worden afgestemd op het soort pellets die u gebruikt en dat uw pelletkachel goed wordt onderhouden. Neem contact met ons op als u hier hulp bij nodig heeft.

Verbruik pelletkachel berekenen

Het verbruik van uw pelletkachel is sterk afhankelijk van verschillende factoren. De berekeningen in dit artikel zijn gebaseerd op aannames en dienen als algemene richtlijnen. Voor persoonlijk advies kunt u contact met ons opnemen.

Hoe stook je het zuinigst met een pelletkachel?

  1. Laat uw pelletkachel op de juiste manier instellen
  2. Gebruik hoogwaardige pellets
  3. Laat uw pelletkachel afstellen op de pellets die u gebruikt
  4. Verwijder roet zodat er voldoende luchttoevoer is
  5. Leeg uw aslade iedere dag
  6. Reinig de branderkamer iedere 3 dagen
  7. Laat uw pelletkachel jaarlijks reinigen door een vakman

Hoeveel stroom verbruikt een pelletkachel?

Een pelletkachel heeft een stroomverbruik van 60 W tot 420 W per uur. In een jaar ligt het stroomverbruik tussen 100 en 400 kilowattuur. Het exacte stroomverbruik van uw specifieke pelletkachel kunt u terugvinden in de handleiding.

Wat kost een pelletkachel per dag

Gebruikt u uw pelletkachel een paar uur per dag als bijverwarming dan komt u al uit met € 0,40 en € 0,54 cent per dag. Dit zijn de kosten voor stroom en pellets verdeeld over het hele jaar. Bij een intensiever gebruik kunt u rekenen met verbruik van € 1,- per dag.

De stand van uw pelletkachel

Een pelletkachel heeft meestal 5 standen. Op de laagste stand verbruikt de pelletkachel het minste pellets. Op de hoogste stand verbruikt de pelletkachel de meeste pellets. Als u een pelletkachel met een laag vermogen heeft moet de pelletkachel op een hoge stand draaien om de ruimte te verwarmen en zal dus relatief veel pellets verbruiken. Als het vermogen goed is afgestemd op de ruimte kan de pelletkachel op een lagere stand draaien en zal dus minder pellets verbruiken.

Het vermogen van de pelletkachel en stroomverbruik

Ook voor het elektriciteitsverbruik is het belangrijk om een pelletkachel met het juiste vermogen te hebben. Als de pelletkachel een te hoog vermogen heeft, zal deze vaak aan en uit springen. Tijdens het aanspringen verbruikt de pelletkachel de meeste stroom (300 watt). Als de pelletkachel eenmaal brandt is het verbruik gemiddeld tussen de 25 en 50 W.

Wat kost een pelletkachel aan stroom per jaar?

Het stroomverbruik van een pelletkachel kost tussen de € 39 en € 156 per jaar. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld stroomverbruik tussen 100 en 400 kWh per jaar en een gemiddelde stroomprijs van € 0,39 per kWh (september 2023). 

Wat verbruikt een pelletkachel per dag?

Hoeveel een pelletkachel per dag verbruikt is sterk afhankelijk van verschillende factoren als het vermogen van de kachel, de gewenste temperatuur in de ruimte, isolatiewaarde van uw woning en de kwaliteit van de pellets; om maar een paar te noemen. Als we een ruwe schatting maken en we nemen een verbruik van 0,5 tot 2 kilo pellets per uur en een gebruik van 10 uur per dag dan zal uw pelletkachel tussen de 5 en 20 kilo pellets per dag verbruiken.

Tot slot

Om ervoor te zorgen dat het verbruik van uw pelletkachel zo zuinig mogelijk is moet het vermogen goed zijn afgestemd op de ruimte die u wilt verwarmen. Voer regelmatig onderhoud uit en laat uw pelletkachel minstens een keer per jaar door een specialist onderhouden. Zorg ervoor dat uw pelletkachel goed wordt afgesteld voordat u deze in gebruik neemt. Keep the fire burning! 

Pelletkachel kopen met een zuinig verbruik?

Koop uw pelletkachel bij NGH en laat hem door onze vakmensen installeren. Onze installateurs zullen uw pelletkachel direct voor u afstellen, waardoor u verzekerd bent van efficiënt stoken met een voordelig verbruik!

Offerte aanvraag pelletkachel met installatie

Vul onderstaand formulier in en wij zullen spoedig ontact met u opnemen.

Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen

Winkelwagen