Stoken met hout

Handige tips en advies

Voordelig stoken met hout

Stoken met hout is een leuke bezigheid en kan een voordelig manier van verwarmen zijn. Kies voor een kleine houtkachel als sfeervolle bijverwarming, een houtfornuis om op traditionele wijze uw favoriete gerechten te bereiden of kies een CV houtkachel en verwarm uw complete woning en warm water.

Mag je nog met hout stoken?

Ja, je mag nog stoken met hout. Er is geen verbod op en een houtkachel mag gewoon verkocht worden. Op de Europese markt worden wel eisen gesteld aan de kwaliteit van de houtkachels. Vanaf 2022 moet de kachel voorzien zijn van het EcoDesign label. Dit betekent dat het rendement 75% of hoger moet zijn en de uitstoot van fijnstof minder dan 40 mg/m³. Al onze houtkachels voldoen aan het EcoDesign label.

Het is alleen toegestaan om onbewerkt hout te verbranden. U mag dus geen snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout verbranden.

Dormo R EcoDesign Houtklachel

Wat is goedkoper stoken met hout of met gas?

Of het stoken met hout goedkoper is dan het stoken met gas kunt u berekenen met onderstaande gegevens.

1 kubieke meter ovengedroogd beukenhout gestapeld (425 kg) komt overeen met:

"U kunt zeggen dat 2,1 kilo ovengedroogd beukenhout gelijk staat aan 1 kuub gas. Hierbij wordt uitgegaan van een moderne houtkachel met een rendement tussen 80% en 85%"

1 m³ haardhout

Als men spreekt over 1 kuub haardhout dan kan men het toch over verschillende hoeveelheden hebben. Het belangrijkste waar u op moet letten is het vochtigheidspercentage, de manier waarop het verpakt is en het soort hout.

Vochtigheidspercentage van het haardhout

Het vochtigheidspercentage is in het ideale geval rond de 20%. Als men spreekt over ovengedroogd haardhout dan kunt u ervan uitgaan dat het vochtigheidspercentage goed zit.

Verpakkingswijze van het haardhout

De verpakkingswijze speelt ook een belangrijke rol. Als het haardhout losgestort is dan zit er meer lucht tussen dan wanneer het hout gestapeld is. De vuistregel is dat twee kuub gestapeld haardhout op een pallet gelijk staat aan 3,5 kuub losgestort haardhout.

Hard hout of zacht hout

Hard hout (zoals eiken en beuken) brandt langer en geeft meer warmte af dan zacht hout (zoals elzen en berken). Zacht hout is gemakkelijk ontvlambaar en brengt de kamer snel op tempratuur. Het heeft een korte brandtijd waardoor men het brandhout vaker moet bijvullen. Hard hout heeft een mooi vlammenspel en een lange brandtijd. U heeft dus minder hout nodig op een avond.

De lengte van de houtblokken

U kunt vaak kiezen tussen houtblokken van 25 cm of 33 cm. Voor een kleine haard kiest u de houtblokken van 25 cm en voor een grotere haard zijn de blokken van 33 cm beter geschikt.

Waar moet een goed houtblok aan voldoen?

Het hout heeft een optimale verbranding bij een vochtigheidsgehalte tussen de 15% en 20%. Als het hout te droog is geeft het niet zo veel warmte af en als het te vochtig is zal het niet volledig verbranden. Gebruik alleen schoon en onbewerkt hout, dus zonder verf, spijkers etc.

Hout zelf verzamelen

Als u het hout zelf heeft gehakt of verzameld kunt u dit het beste minstens 2 jaar laten drogen. Met een speciale vochtmeter kunt u het vochtgehalte in het hout meten. Met een vochtgehalte tussen 15 en 20% is het hout goed gedroogd en kunt u optimaal stoken.

Haardhout

Hout stoken zonder overlast

Rook kan overlast veroorzaken voor uw buren bij windstil of mistig weer. Stookwijzer.nu is een handige tool waar u kunt checken of u verantwoord kunt stoken.

Lees het advies van de Rijksoverheid over het stoken met hout en het voorkomen van overlast

8 tips om goed te stoken

1. Gebruik het juiste hout

Kies voor hout met een laag vochtigheidsgehalte rond de 20%. Kiest u voor hout met het FSC- of PEFC-keurmerk, dan weet u zeker dat het hout uit een verantwoord beheerd bos komt.

2. Zet de luchttoevoer minimaal half open

Een kachel werkt het zuinigst als je hem op half tot heel vermogen stookt.

3. Zorg dat de capaciteit van uw kachel is afgestemd op uw woonkamer

Een kachel werkt het zuinigst als je hem op half tot heel vermogen stookt. Zorg dus dat het verwarmingsoppervlak van de kachel overeenkomt met het oppervlak van uw ruimte die u wilt verwarmen.

4. Gebruik geen oude kachel of open haard

Kies voor een moderne houtkachel met het EcoDesign label. Zo stookt u met een hoog rendement en stoot u weinig fijnstof uit.

5. Stook niet bij windstil of mistig weer

Check op Stookwijzer.nu of u verantwoord kunt stoken.

6. Kleurloze rook

Kleurloze of licht witte rook wijst op een optimale verbranding. Zorg ervoor dat uw rook geen dikke witte, blauwe, grijze of zwarte kleur heeft.

7. Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen

Laat uw schoorsteen een keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger

8. Laat het vuur langzaam vanzelf uitdoven

Laat het vuur zo lang mogelijk uitbranden en sluit dan de luchttoevoer

Bestel uw houtgestookte verwarmingssysteem online bij NGH

NGH heeft een exclusief assortiment aan houtgestookte verwarmingssysteem van het merk Alfa Plam en Calux.

Koop uw houtgestookte verwarmingssysteem voor de beste prijs via onze webshop ngheating.com. Onze houtgestookte verwarmingssysteem zijn uitgerust met de beste onderdelen uit de branche. Hierdoor worden prestaties gehaald die alleen de duurste merken ook halen.

Bij NGH zult u altijd profiteren van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Bestel uw houtgestookte verwarmingssysteem vandaag nog online bij NGH. 

Schrijf je in voor de NGH nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen

Winkelwagen